Svijet     | 28.07.2020. 16:24 |

Zapanjujuće očuvani ostaci mamuta pronađeni u Rusiji

FENA Internet

MOSKVA, 28. jula (FENA) - Ruski naučnici nadgledali su zapanjujuće očuvane kosti mamuta koji je hodao zemljom prije najmanje 10.000 godina, nakon što su lokalni mještani otkrili njegove ostatke u plićaku sjevernog sibirskog jezera.

Dijelovi lobanje, nekoliko rebara i nožhih kostiju s mekim tkivom na njima, izvučeni su s ruskog udaljenog poluotoka Yamal u arktičkom krugu 23. jula. Naučnici još pretražuju tu lokaciju u potrazi za ostalim kostima.

Slična otkrića u ruskoj golemoj regiji Sibira desila su se s učestalim pojavljivanjem vremenskih fenomena izazvanih klimatskim promjenama na Arktiku bržim tempom nego u ostatku svijeta i otopljavanjem leda u nekim permafrost regijama.

Naučnici su na društvenim mrežama u decembru postavili fotografije praistorijskog mladunčeta mamuta koje je pronađeno u regiji permafrosta na ruskom dalekom istoku u 2018.

Ostaci mamuta su najmanje 10.000 godina stari, iako naučnici još ne znaju tačno kada je hodao zemljom niti kako je uginuo, izjavio je Dmitrij Frolov, direktor Naučnog centra za arktičke studije.

Istražitelji su pronašli fosilne ostatke mamuta koji datiraju iz perioda od prije 30.000 godina u Rusiji, kazao je on.

Jevgenija Hozjainova, naučnica iz lokalnog muzeja, izjavila je kako je neobično pronaći toliko kostiju koje pripadaju istoj vrsti i znati odakle su došli.

- Naravno da bismo voljeli da pronađemo preostale dijelove, da uvidimo kompletnost tog otkrića. Gdje god je preostalo mekog tkiva, to je osjetljiv materijal za izučavanje - kazala je ona, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo