Stranačke aktivnosti     | 28.07.2020. 14:09 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB: Prvo povećati minimalnu platu, pa tek onda mijenjati Zakon o radu

 

Pred Predstavničkim domom Parlamenta FBiH danas se našao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu kojim se u suštini daju veće ovlasti poslodavcima kako bi se mogli „riješiti“ radnika za vrijeme krize, odnosno za vrijeme stanja prirodne nesreće.

 “ Opšta konfuzija je nastala oko primjene Poslovnika i glasanja o Dnevnom redu na online sjednici Parlamenta FBiH. I odmah prilikom usvajanja Dnevnog reda, ovaj prijedlog je pao u hitnoj proceduri i vraćen je u formu nacrta , samo predsjedavjući ne zna treba li biti na ovoj sjednici ili na sljedećoj,” izjavio je Amer Obradović zastupnik Nezavisnog bloka u PD FBiH.

“Ovim vladinim prijedlogom se u suštini daju veće ovlasti poslodavcima kako bi se mogli „riješiti“ radnika za vrijeme krize, odnosno za vrijeme stanja prirodne nesreće. Poslodavac će radnika moći uputiti da radi od kuće, da mu skrati radno vrijeme i, u skladu s tim, smanji iznos plaće (ne može biti niža od 65 posto ugovorene plaće), izvrši preraspodjelu radnog vremena ili ga uputi na godišnji odmor, te je moguće i neplaćeno odsustvo, uz pristanak radnika. Iako je sindikat podijeljen u organizacionom smislu i tu se praktično ne zna ni ko pije ni ko plaća, nijedna grupacija predstavnika radnika ne podržava ovakav prijedlog,” dodaje Amer Obradović koji ističe da neće glasati za ovakav prijedlog.

“Razumijem i poziciju poslodavaca koja nije jednostavna, ali Vlada mora iznalaziti drugačije mehanizme podrške. Najlakše je kupovati nove limuzine, dijeliti tenedere, pa kad novca nema, onda neka radnici to plate. Neće moći!

Smatram da se sav teret krize ne može prelamati preko leđa radnika. U donošenju ovakvih akata ne mogu biti presudne uloge nekakvih vječitih vladinih tzv. eksperata, a ne Ekonomsko-socijalnog vijeća. Ne može se donositi novi Zakon o radu a da se ne poveća najniža plaća, što je bio i jedan od zaključaka Parlamenta u vezi sa zakonima o doprinosima. Mora se razgovarati o unaprijeđenju kolektivnog ugovora, a ne da tužbama radnika Federacija gubi milionske iznose.

Prvo povećati minimalnu platu, pa tek onda mijenjati Zakon o radu. Drago mi je da je ovakav prijedlog pao odmah u Parlamentu FBiH. Vlada mora pronaći drugačija rješenja,” zaključio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

 

Press služba

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti