Svijet     | 28.07.2020. 11:13 |

Bivši malezijski premijer proglašen krivim na antikorupcijskom suđenju

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 28. jula (FENA) – Malezijski viši sud u utorak je proglasio bivšeg premijera Najiba Razaka krivim po svim tačkama optužnice, u prvom u nizu antikorupcijskih suđenja povezanih s državnim razvojnim fondom 1MDB.

Najib je proglašen krivim po svih sedam tačaka optužnice za krivično djelo kršenje povjerenja, pranje novca i zloupotrebu ovlasti, izvijestila je iz sudnice malezijska novinska agencija Bernama.

Obraćajući se višem sudu u Kuala Lumpuru, sudac Mohd Nazlan izjavio je da je tužilaštvo uspjelo u dokazivanju optužbi protiv bivšeg premijera.

Najib (67) je predvodio Maleziju od 2009 do 2018.

On je optužen po tri tačke za krivično djelo kršenje povjerenja, po tri tačke za pranje novca i po jednoj tački za zloupotrebu ovlasti u vezi sa 42 miliona ringgita (9,5 miliona dolara) navodno opljačkanih iz prelazne kompanije SRC International u vlasništvu 1MDB (Prvi malezijski razvojni fond), kojom je neko vrijeme upravljalo malezijsko ministarstvo finansija.

Najibovi problemi sa zakonom nastavit će se i nakon današnje presude. On se suočava s ukupno 42 optužbe na pet suđenja, dok je viši sud u ponedjeljak objavio datume u julu 2021. za drugo suđenje vezano sa SRC International.

On bi se ponovo trebao pojaviti u sudnici 3. augusta na narednim ročištima u najvećem suđenju koje je u toku - zbog navoda o pljački više od 700 miliona dolara javnog novca iz 1MDB.

Najib, koji je pomogao u uspostavi fonda 1MDB dok je bio ministar finansija, negira da je učinio bilo šta protuzakonito, insistirajući na tome da je taj novac bio donacija iz Saudijske Arabije koja je uglavnom otplaćena.

Prošle je sedmice američka incvesticiona banka Goldman Sachs dogovorila poravnanje od 3,9 milijardi dolara s malezijskom vladom po pitanju navoda o krivičnim prekršajima njenih službenika vezanih za 1MDB.

Skandal je pokrenuo istrage u Singapuru i Švicarskoj, kao i u SAD-u. Američko ministarstvo pravde vratilo je stotine miliona dolara Maleziji nakon što je otkrivena imovina – kao što su Picassovo umjetničko djelo i luksuzna jahta – nabavljena radi pranja novca od 1MDB.

Zamjenik malezijskog javnog tužioca saopćio je u ponedjeljak da su Najib i njegova supruga Rosmah Mansor – koja se također suočava s optužbama za korupciju - pregledali stotine ručnih torbi i satova koje je zaplijenila policija u maju 2018. u okviru akcije oduzimanja robe vrijedne 361 milion dolara.

Bivši prvi par uhapšen je nakon što je Najib izgubio vlast u maju 2018. na parlamentarnim izborima, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo