Bosna i Hercegovina     | 28.07.2020. 09:47 |

Obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije

FENA Saopćenje

DRVAR, 28. srpnja (FENA) - "Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije" i ove je godine, 27. srpnja, obilježen u Drvaru, uz osjetno manje vjernika zbog epidemije koronavirusa, naročito hodočasnika iz Republike Hrvatske.

Ovaj spomendan uveden je 2001. i nosio je naziv "Dan drvarskih mučenika", u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je tog 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika vraćajući se s hodočašća sv. Ani iz Knina, a od 2008., odredbom banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice, komemoracija mijenja ime u "Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije", i tako postaje biskupijska komemoracija, priopćeno je iz Župe Drvar.

Molitveni skup u privremenom bogoslužnom prostoru župe sv. Josipa započeo je pobožnošću "križnog puta mučenika" koju je predvodio banjolučki župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap, a potom je uslijedilo misno slavlje pod predsjedanjem banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice s kojim su suslavila petorica svećenika.

Na misi su pjevale časne sestre Služavke malog Isusa iz samostana u Žabljaku kod Livna, a ove je godine, zbog epidemije bilo osjetno manje vjernika, naročito hodočasnika iz Republike Hrvatske.

Ipak je misnom slavlju nazočilo 60-ak vjernika pristiglih iz Bos. Grahova, livanjskog kraja, Zagreba, te domaćih iz Drvara. Od predstavnika vlasti na komemoraciji je prisustvovao predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić.

Na početku svete mise domaći župnik don Davor Klečina u kratkim crtama predstavio je veliko stradanje Katoličke crkve i hrvatskog naroda na području zapadne Bosne i istočne Like koje je u 2. svjetskom ratu započelo 27. srpnja 1941. ubojstvom drvarskog župnika Nestora i hodočasnika, a kulminiralo idućih dana i tjedana.

Povijesna je činjenica da su do kraja 2. svjetskog rata Katolička crkva i Hrvati bili doslovce iskorijenjeni s toga širokog područja, od Ključa do Knina, i od Livna do Bihaća i Gospića, i tako kroz idućih 50 godina, sve do svršetka Domovinskog rata kada se dogodio blagi oporavak.

"A trojica susjednih župnika – drvarski Waldemar Maksimilijan Nestor, grahovski Juraj Gospodnetić i krnjeuški Krešimir Barišić – bili su svećenici prvomučenici na čelu velike kolone - više od 600 svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca koji su ubijeni i nastradali u Drugom svjetskom ratu i poraću na području bivše države", navodi se u priopćenju.

U svojoj propovijedi biskup Komarica je istaknuo da se pravi smisao zemaljskog života, "naša osobna povijest, povijest kršćanstva i povijest Crkve, sa svim radosnim događajima kao i dramatičnim stradanjima, trebaju promatrati pod vidom vječnosti.

"U tom kontekstu možemo mirne duše reći da mnoga tragična događanja u povijesti našeg hrvatskog naroda i Kristove crkve u našem narodu, pa i na području ove biskupije i zemlje, izgledaju kao tragedija, kao katastrofa, ali su zapravo milost, Božji dar, posebna Božja povlastica, jer je to poziv nama kršćanima da svjesno i spremno sudjelujemo u neizmjernoj vrijednosti Kristove žrtve", rekao je biskup Komarica i naglasio da su taj poziv prihvatili i na njega odgovorili svi naši mučenici.

Oslonjeni svojom postojanom vjerom na Krista i na zakon njegova Evanđelja, oni svjedoče da je dobrota jača od zla, da je ljubav jača od mržnje, da je praštanje jače od osvete, nastavio je biskup i zaključio da istina i pravda ipak uspijevaju prokrčiti sebi put do definitivne pobjede.

Pozvao je vjernike da uvijek idu putem mira, praštanja i pomirenja te da mole za obraćenje onih koji čine zlo i nepravdu.

Nakon svete mise podno spomen-križa za poginule hrvatske branitelje vijence je položilo i svijeće upalilo izaslanstvo s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije Ivanom Jozićem i članovima OO HDZ BIH Drvar, te udruge građana Drvara i Bosanskog Grahova.

Uz molitveno opijelo iskazala se počast mučenim i ubijenim žrtvama, koji su kroz povijest stradali u ratovima na području Banjolučke biskupije.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Vlada HBŽ-a izdvojila 62.625 KM za saniranje štete nastale u olujnom nevremenu u Drvaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo