Stranačke aktivnosti     | 28.07.2020. 09:42 |

Saopćenje Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Na vanrednom kongresu GS Muhamed Fazlagić izabran za novog predsjednika

U Sarajevu je održan vanredni kongres Gradjanskog saveza (GS) na kojem su delegati jednoglasno izabrali Muhameda Fazlagića za novog predsjednika na mandat od dvije godine. Za generalnog sekretara ponovo je izabran Ozren Blagovčanin, dok je nova predsjednica Glavnog Odbora Alma Gutić.

Kongres je ocijenio da je odluka GS da 2018. na izbore izadje u koaliciji sa Demokratskom frontom (DF) bila odgovorna prema Bosni i Hercegovini jer je to doprinijelo istorijskoj pobjedi Željka Komšića nad Draganom Čovićem. Nadalje, zaključeno je da GS treba nastaviti voditi politiku odbrane interesa gradjanske BiH bez obzira na političke posljedice po stranku.

U tom smislu, organi GS su jednoglasno donijeli odluku da na predstojeće lokalne izbore ponovo izadju u koaliciji sa DF, kao i ostalim subjektima i pojedincima u sklopu projekta ujedinjenja gradjansko-lijevih stranaka koje su članice pokreta SPD. GS će u narednom periodu afirmisati puno novih ljudi u političkom životu BiH, što je i do sada bila praksa stranke.

GS poziva sve lijeve i patriotske snage u BiH da se prestanu baviti medjusobnim podmetanjima i da se fokusiraju na izazove koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom. Posebno je važno da se pruži puna podrška NATO putu naše zemlje koji je konačno otkočen, a koji može postati realnost u srednjem roku.

Zbog grubog kršenja odredbi statuta i nanošenja štete Gradjanskom savezu, iz članstva je izbrisan bivši predsjednik Nihad Čolpa kojem je dvogodišnji mandat već bio istekao 9.9.2019, dakle dvije godine od održavanja prvog kongresa GS.

Na kraju, usvojene su i deklaracije i politike koje će javnosti biti predstavljene u saradnji sa partnerima iz DF i drugima koji su spremni na odgovornu politiku prema BiH koja stavlja interese države ispred uskih ličnih ambicija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza BiH

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana