Regija     | 27.07.2020. 19:45 |

Optužena šestorka koja je u Zagrebu izvjesila uvredljiv transparent

FENA Agencije

ZAGREB, 27. srpnja (FENA) - Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv šestorice mladića koji su u lipnju izvjesili transparent kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.

Optužnica podignuta pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom tereti 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka, priopćilo je Državno odvjetništvo (DORH).

''Okrivljenike se tereti da su se 11. lipnja oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u RH, pri čemu je stilizirao slovo 'U' u zadnjoj riječi'', stoji u priopćenju DORH-a, prenosi Hina.

Tužiteljstvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, navodi se u optužnici.

Državno odvjetništvo je predložilo da se protiv šestorice okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a koji im je ranije bio određen rješenjem suca istrage.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, riječ je o nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvjesili natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U'. Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković istoga dana osudio taj čin.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Državljanin Srbije i BiH uhićen u Zagrebu po Interpolovoj tjeralici

Zagreb: Zapriječio im put, pucao u zrak pa oteo automobil

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'