Svijet     | 27.07.2020. 19:18 |

VE: Najava vlade Poljske razlog je za ozbiljnu zabrinutost

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 27. jula (FENA) - Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Rik Daems uputio je danas zajedničku izjavu zajedno s Béatrice Fresko-Rolfo, generalnom izvjestiteljicom za nasilje nad ženama, i Pieterom Omtzigtom (Holandija, EPP / CD) i Azadeh Rojhan Gustafsson (Švedska, SOC), izvještačima za Poljsku.

- Najava vlade Poljske da će pokrenuti postupak povlačenja iz Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) razlog je za ozbiljnu zabrinutost - naglasili su izvještači.

Istanbulska konvencija nadaleko je prepoznata kao najnapredniji pravno obvezujući dokument za sprječavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, uključujući silovanje u braku, prisilne brakove, proganjanje, osakaćivanje ženskih genitalija i takozvane "zločine iz časti".

- Nasilje nad ženama i nasilje u porodici su teška kršenja ljudskih prava. Za vrijeme pandemije Covid-19 i mjera koje su uvedene radi suzbijanja pandemije bili smo svjedoci naglog porasta slučajeva nasilja u porodici i mnogih žena koje trpe nasilje od svojih partnera - naglasili su.

Također dodaju da su prevencija nasilja, zaštita žrtava i krivično gonjenje počinilaca u središtu svih mjera predviđenih Istanbulskom konvencijom koja njezinu provedbu čini sve relevantnijom i važnijom, uključujući i u vrijeme krize.

- Žalimo zbog pogrešnog predstavljanja i namjernih dezinformacija o ciljevima i svrsi Istanbulske konvencije i njihovoj upotrebi u uske ideološke svrhe. Izlazak Poljske iz Istanbulske konvencije predstavljao bi veliku prepreku poštovanju ljudskih prava u zemlji. Pozivamo vladajuću većinu da ne podrži najave ministra pravde Poljske - naveli su u zajedničkoj izjavi predstavnici Vijeća Evrope.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom