Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 15:39 |

'Istina za Goražde' pozdravila oslobađajuće presude Huriću, Merkezu i Boguniću

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27.jula (FENA) - Fondacija „Istina za Goražde „ pozdravila je oslobađajuće presude bivših pripadnika Ministrstva unutrašnjih poslova (MUP) Goražde, komesara Ešefa Hurića, načelnika CSB-a Ibra Merkeza i zamjenika komandira policije Predraga Bogunića.   

Predstavnici Fondacije na današnjoj pres-konferenciji istakli su da je pomenutim suđeno više od četiri godine, da je saslušano na desetine svjedoka Tužilaštva BiH i odbrane te ostvaren uvid u stotine dokumenata i izvještaja.

„Oslobađajuća presuda govori o časnoj odbrani i da su se u najtežim trenucima za odbranu poštivale Ženevske konvencije i vojna pravila ratovanja. Njihova oslobađajuća presuda je ujedno i dokaz da su svi pripadnici MUP-a Goražde, odnosno BiH, bili časni i plemeniti branitelji svoje zemlje. To potvrđuje i oslobađajuća presuda bivših pripadnika MUP-a Goražde Ćazima Ajanovića i Asima Muratovića, protiv ojih je takođe vođen sudski proces“ - kazao je predsjednik Fondacije „Istina za Goražde“ Kasim Brdar.

Dodao je da su i konačnim presudama u toku ove godine oslobođeni i bivši komandant Prve slavne Višegradske brigade Armije RBiH Ahmet Sejdić kao i bivši pripadnici MUP-a Goražde koji su obnašali vodeće i ljučne funkcije u periodu 1992. - 1995. godine.

„Ove presude bi trebale biti osnovni znak pravosudnim institucijama da definitivno stanu s daljnjim privođenjem, saslušavanjem, optuživanjem i procesuiranjem bivših pripadnika Armije i MUP-a R BiH sa ovih prostora“ - kazao je Brdar.

Fondacija „Istina za Goražde“ i danas je pozvala nadležna tužilaštva na svim nivoima da  počnu, kako je rečeno, konkretno i operativno raditi.

„Naša dosadašnja argumentacija i tvrdnje pokazale su da tužilaštva ne rade svoj posao, kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i ono što je najgore, da se optužnice protiv branitelja ove zemlje, podižu bez čvrstih dokaza, jer ovo nisu prva suđenja kojima nije cilj istina i pravda, već realitiviziranje odgovornosti. S druge strane, ni nakon 25 godina od agresije na Goražde, niko od agresora nije odgovarao. Fondacija će istrajti zarad istine i pravde za sve koji su ubijeni ali i preživjeli sve okrutnosti rata u opkoljenom Goraždu od '92 do 95 godine“ - poručili su iz Fondacije „Istina za Goražde“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'