Kultura     | 27.07.2020. 15:21 |

UNSA donirao 5.000 knjiga za biblioteku Memorijalnog centra Srebrenica

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Biblioteka Univerziteta u Sarajevu priključila se akciji "Knjige za Srebrenicu" te je današnjom donacijom 5.000 knjiga biblioteci Memorijalnog centra Srebrenica dala doprinos ovoj inicijativi. U okviru posjete Srebrenici delegacija Univerziteta na čelu sa rektorom Rifatom Škrijeljom sastala se s direktorom Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem i kustosom Azirom Osmanovićem, gdje su razgovarali o ovom, ali i drugim planiranim projektima, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- Cilj je bio prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, međunarodnog krivičnog prava, tematike istraživanja rata, ratnih zločina i genocida. Punkt za prikupljanje knjiga bio je Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Ovom prilikom izražavamo zahvalnost na ovoj vrijednoj donaciji. Memorijalni centar će i dalje nastaviti sa projektom prikupljanja knjiga za biblioteku. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da daruju relevantnu literaturu, da odgovore na ovaj poziv. Nađite se i vi na listi ustanova koje su direktno pomogle rast naše biblioteke, kao središta istraživačkog i naučnog rada na tematici zločina genocida - poručio je Azir Osmanović.

Biblioteka Memorijalnog centra Srebrenica, zajedno s Arhivom, ima potencijal da postane centrom istraživačkog rada i povezivanja sa akademskom zajednicom.

- Želimo da ljudi iz lokalne zajednice, iz zemlje, ali i iz cijelog svijeta, dolaze ovdje po znanje, istražuju i daju svoj doprinos. Okosnica na tom putu će biti razvoj ova dva segmenta Memorijalnog centra. Činjenica da smo danas zaprimili ovu važnu donaciju Univerziteta u Sarajevu šalje važnu poruku da je naš rad prepoznat i zbog toga smo im zahvalni - zaključio je Osmanović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Usvojena odluka o osnivanju 'Fondacije za obilježavanje 11. jula 1995. - godišnjica genocida'

Memorijalni centar Srebrenica ove godine posjetilo oko 86.000 posjetilaca

Lokmić u Potočarima: Srebrenica je naša trajna obaveza

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!