Ekonomija     | 27.07.2020. 14:38 |

Potpisan ugovor za primjenu savremenih IT rješenja u poljoprivredi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) – Predstavnici Privredne komore FBiH (PKFBiH), Zadružnog saveza FBiH i TQM Groupe u BiH potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Tim ugovorom, prema riječima predsjednika PKFBiH Mirsada Jašarspahića, podržana je namjera da Zadružni savez, uz organizacijsku podršku Privredne komore i u skladu sa mogućnostima, uz sredstva članica obezbijedi i sredstva nadležnih institucija i međunarodnih razvojnih agencija za nabavku i implementaciju savremenih rješenja u poljoprivredi.

TQM Group djeluje na području zemalja Balkana i Njemačke kao implementator informacionog sistema za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi poljoprivrednih proizvoda i njihovoj distribuciji.

TQM Group nudi softversko rješenje koje zadovoljava sve aspekte sljedljivosti kao osnovnog zahtjeva svih standarda koje proizvođači hrane moraju zadovoljavati (GlobalGAP – Standard najbolje prakse u poljoprivrednoj proizvodnji, IFS – međunarodni standard za proizvođače hrane koji je dominantan zahtjev EU, ISO 22000 – Sistem upravljanja sigurnošću hrane  prema ISO zahtjevima, BRC – Britanski standard proizvođača hrane, Organic – standard organskih proizvođača hrane i dr.)

Predstavnici Zadružnog saveza i Komore su na današnjoj prezentaciji detaljno upoznati sa funkcionalnostima TQM-ovog sistema i uslovima njegovog korištenja.

U skladu sa potrebama, prepoznata je neophodnost korištenja ovakvog sistema i njegova šira eksploatacija i od drugih zainteresiranih strana, naročito od nadležnih ministarstava na nivou kantona i FBiH, te stručnih službi općina, saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom