Ekonomija     | 27.07.2020. 13:31 |

Hotelijeri u RS protiv ograničavanja gostiju na 50

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. jula (FENA) – Neprihvatljivo je da se u hotelima i restoranima, koji raspolažu značajnim vanjskim i fizički odvojenim unutrašnjim prostorima, ograničava broj prisutnih gostiju na 50, kao i da se to smatra javnim okupljanjem – ukazali su danas iz Privredne komore Republike Srpske.

Stoga su Institutu za javno zdravstvo uputili inicijativu za preciznije definisanje izmjena i dopuna zaključka o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona, odnosno predlažu da se sigurnost gostiju obezbijedi propisivanjem broja prisutnih prema kvadraturi prostora.

Zaključkom je propisano da se, s ciljem prevencije širenja virusa korona na teritoriji RS i zaštite i spasavanja stanovništva, do 3. augusta 2020. godine zabrane sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba.

Iz Privredne komore podsjećaju da spomenuti hotelski kapaciteti zbog svoje veličine mogu da prime neuporedivo veći broj gostiju od broja regulisanog zaključkom Instituta, a sve uz doslovno pridržavanje svih ostalih propisanih mjera (fizička distanca između gostiju, nošenje maski i sl.).

-Predlažemo da se i u velikim dvoranama ili salama koje imaju uslove za to, omogući održavanje privrednih sastanaka, seminara, konferencija i slično – navedeno je u saopćenju iz entitetske Privredne komore.

Ova inicijativa je jedan je od zaključaka sastanka predstavnika hotela i pružaoca usluga smještaja i posluživanja hrane i pića u RS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Residence Inn by Marriott za kratke i duge boravke u srcu Sarajeva

U organizaciji Privredne komore Brčko disrikta okrugli sto o mjerama energetske efikasnosti

Vlada i Privredna komora ZDK potpisali Memorandum o saradnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo