Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 12:53 |

Ljetna škola u organizaciji Mirovne akademije iz Sarajeva

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Dvadesetak učesnika i učesnica iz Bosne i Hercegovine (BiH), regije i svijeta od danas putem Zoom online platforme pohađaju ljetnu školu u čijem fokusu je otpor nacionalizmu i populizmu kroz primjere iz BiH.

Ovu ljetnu školu organizira Mirovna akademija, nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu u saradnji sa Manchester Univerzitetom iz Velike Britanije. 

- Nema sumnje kako su nacionalizam i posebno krajnje desni populizam globalne pojave u porastu. Činjenica je kako desničarski populizam posjeduje ogroman potencijal i moć da polarizira društvo, te je obično viđen kao prijetnja liberalnom društvenom poretku i političkoj toleranciji. Uprkos oživljavanju nacionalizama i populizma devedesetih godina prošlog stoljeća, te prisutnim podjelama u toku i nakon ratova u BiH i regiji, u BiH je ipak evidentan, često nevidjiv, ali ipak kontinuirani otpor nacionalističkim i populističkim programima - saopćeno je iz Mirovne akademije.  

Modalitete otpora nacionalizmima i populizmu, karakteristične za BiH, izučavat će tokom ove ljetne škole studenti, aktivisti, istraživači i novinari iz BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Indije, Zambije, Kenije, Konga i Lesothoa, koji rade u oblastima izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću i zaštite ljudskih prava. 

Ova jedinstvena ljetna škola koja će trajati do 28. augusta ove godine podijeljena je u šest različitih modula. Predavači su Valida Repovac Nikšić (Univerzitet u Sarajevu), Zlatiborka Popov Momčinović (Univerzitet u Istočnom Sarajevu), Jasmin Ramović (Univerzitet u Manchesteru), Randall Puljek-Shank (Burch Univerzitet) i Nejra Nuna Čengić (Univerzitet u Manchesteru). 

Organizaciju ove ljetne škole finansijski je podržao Evropski konzorcij za politička istraživanja/European Consortium for Political Research (ECPR).

Organizator ove ljetne škole, Mirovna akademija već više od 12 godina nastoji povezivati akademske koncepte u oblasti izgradnje mira sa aktivističkim praksama i tako doprinijeti stvaranju dugotrajnog i održivog mira u BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uskoro predstavljanje prevedene stručne literature iz edicije re:politiko

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'