Svijet     | 27.07.2020. 12:27 |

Oštećena džamija na Zapadnoj obali u podmetnutom požaru

FENA Internet

AL BIREH, Zapadna obala, 27. jula (FENA) – Dio džamije na okupiranoj Zapadnoj obali zapaljen je u ponedjeljak, a palestinski zvaničnici optužili su izraelske doseljenike da stoje iza napada.

-  Zemlja Izraela za narod Izraela – navodi se u grafitu ispisanom na hebrejskom jeziku na zidu džamije, aludirajući na navodna biblijska, istorijska i politička prava na regiju koja uključuje Zapadnu obalu.

Ministar u izraelskoj vladi Amir Peretz osudio je na Twitteru incident u gradu Al-Birehu, pripisujući ga „kriminalcima i širiteljima mržnje“ koje treba privesti pravdi. On nije eksplicitno pomenuo doseljenike u svom tweetu.

Zvaničnik palestinske službe za vanredne situacije izjavio je da je dio džamije Al-Bir i Al-Thsan zapaljen nakon što je zapaljiva tečnost ubačena kroz razbijeni prozor prije zore.

Kazao je da su mještani koji žive u blizini džamije i vatrogasci ugasili požar i da dio džamije namijenjen molitvi nije oštećen.

Palestinsko ministarstvo za vjerska pitanja i šef palestinskog pregovaračkog tima Saeb Erekat optužili su jevrejske doseljenike za podmetanje vatre.

-  Ovo je rasizam i apartheid – navodi Erakat u izjavi za javnost.

Parole na hebrejskom slične onoj ispisanoj crnim sprejom na džamiji korištene su i u ranijim napadima na palestinsku imovinu, za koje izraelska policija sumnja da su ih izvodili jevrejski ultranacionalisti sa Zapadne obale.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, i više od 400.000 jevrejskih doseljenika sada živi među oko tri miliona Palestinaca.

Palestinci, koji žele državu na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, tvrde da naselja – koje većina zemalja u svijetu smatra nelegalnim – otežavaju uspostavu njihove solidne buduće države, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta