Svijet     | 27.07.2020. 10:59 |

"Potpuno i sveobuhvatno" primirje stupilo na snagu u istočnoj Ukrajini

FENA Internet

KIJEV,  27. jula (FENA) – „Potpuno i sveobuhvatno prrmirje“ stupilo je na snagu u zoni sukoba u istočnoj Ukrajini u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, objavio je predsjednički ured u Kijevu.

Prekid vatre u regijama Lugansk i Donjeck - u kojima se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske duže od šest godina – uslijedilo je nakon što je skoro 25 pokušaja da se uvede primirje propalo.

Uoči primirja, ruski predsjednik Vladmir Putin održao je telefonski razgovor s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u nedjelju kako bi raspravljali o eventualnom rješenju sukoba, saopćile su obje vlade.

Obojica čelnika iskoristili su telefonski razgovor kako bi pohvalila dodatne napore na okončanju sukoba, navode u saopćenjima Kremlj i ured Zelenskog.

Putin je zatražio od Zelenskog da se obaveže na postojeće mirovne sporazume ne samo riječima nego i djelima, saopćio je Kremlj.

Putin je izrazio zabrinutost nedavnim izjavama ukrajinskih zvaničnika da se o dijelu mirovnog plana može ponovo pregovarati i kazao je da je odluka Kijeva da održi regionalne izbore u ovoj godini u suprotnosti s prethodnim sporazumom iz Minska, dodaje se u saopćenju.

Ukrajina planira održati regionalne izbore u oktobru širom zemlje, ali ne i u otcijepljenim regijama Donjeck i Lugansk.

Putin je ponovio potrebu provedbe sporazuma s posljednjeg ukrajinskog samita održanog 9. decembra u  Parizu, navodi se u saopćenju.

Razgovor dvojice čelnika uslijedio je nakon što je papa Franjo u nedjelju kazao kako se moli da će se posljednje primirje konačno održati, otvarajući put za „toliko potrebno i dugo očekivano“ pomirenje.

Oko 13.000 ljudi poginulo je u sukobu, sudeći po procjenama Ujedinjenih nacija. Rusija je u više navrata negirala da je direktno umiješana u ukrajinski sukob.

Posljednje primirje smatra se bitnim preduslovom za održavanje novog samita o ukrajinskoj krizi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako žele okupiti Putina i Zelenskog za istim stolom, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Porodice iz Ukrajine upoznate s procesom identifikacije nestalih

Ruski projektil oštetio civilnu i željezničku infrastrukturu u ukrajinskoj regiji Čerkasi

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu