Bosna i Hercegovina     | 25.07.2020. 13:01 |

U sarajevskoj Vijećnici održana komemoraciju Timuru Numiću (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - U sarajevskoj Vijećnici danas je održana komemoracija Timuru Numiću, nekadašnjem direktoru Centrale Stranke demokratske akcije (SDA), te dugogodišnjem saradniku prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.  

-  Opraštamo se od čovjeka kojeg smo istinski voljeli i poštovali, od aktivnog i zaslužnog građanina koji je zadužio BiH i narod kojem je pripadao - kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

U Numiću su se, kako je dodao, sticale najbolje crte bosanskog muslimana, dobrog Bošnjanina, čovjeka koji pripada misiji dobra i dobročinstva u najširem smislu te riječi. Njegovim odlaskom, naveo je Izetbegović, nastaju praznine koje je teško nadomjestiti.

- Bio je čovjek koji pomaže, razveseljava i olakšava. Lijepu stranu života je činio još ljepšom, podržavajući umjetnost i umjetnike. Težu stranu, tegobna vremena kroz koja smo zajedno prošli je olakšavao organizujući pomoć i podršku onima kojima je ona bila najpotrebnija. Numić je bio energičan čovjek, sposoban organizator, vjeran saradnik, čovjek jasnih stavova i opredjeljenja. To ga je s vremenom učinilo uticajnim i obavljao je važne i visoke funkcije - naveo je Izetbegović. 

Numić se, prema njegovim riječima, borio za opstanak države i naroda i u najtežim vremenima bio je generalni sekretar SDA i najbliži saradnik Alije Izetbegovića.

 - Do kraja svog života ostao je odan svojim prijateljima, svojoj stranci, idejama i idealima za koje se od rane mladosti srčano i posvećeno borio. Bio je istinski ljubitelj kulture i umjetnosti i dao je ogroman doprinos promociji kulturne baštine BiH inicirajući i predvodeći velike projekete od ogromnog značaja za identitet bošnjačkog naroda - istakao je Izetbegović. 

Od Timura Numića oprostio se i član Senata SDA Edhem Bičakčić koji je kazao da je bio čovjek na koga su se svi mogli osloniti i koji je živio za kulturu, književnost i umjetnost.

- Odmah po pokretanju muslimanskih novina Preporod pod pseudonimom je pisao tekstove o zabranjenim i zaboravljenim bošnjačkim piscima. Kao čovjek koji je svoj život posvetio kulturi i nacionalnoj afirmaciji Bošnjaka među ostalim dao je nemjerljiv doprinos i reafirmaciji Ajvatovice kao vjerske i kulturne manifestacije - dodao je Bičakčić. 

Kulturna zajednica, prema riječima dogradonačelnika Sarajeva Ivice Šarića, žali zbog odlaska Timura Numića jer je izgubila prijatelja koji je u svom umjetničkom angažmanu cijenio i razumio značaj umjetnosti za društvo.

-  Timur je s radošću prihvatan kao osoba pozitivne energije, prepoznavao je i volio ljude visokih etičkih nadzora i bio je  blizak prijatelj i znanac s velikim brojem značajnih ljudi u svijetu politike i umjetnosti – kazao je Šarić. 

Od Numića se uime Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca oprostio i Emir Zlatar koji je kazao da je ova organizacija bila počašćena da je bio njen član.

- Znao je da bude sugovornik za sve ljude koji su na bilo koji način željeli da unaprijede kulturu, posebno Bošnjaka i BiH. Ono što ga je krasilo jeste prisnost koju je isticao u susretu sa ljudima posebno u oblasti kulture i onoga što je borba za zaokruživanje temeljnih elemenata nacionalnog identiteta u Bošnjaka – kazao je među ostalim Zlatar na komemoraciji.      

Pogledajte http://fena.ba/video/4739/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10RpjFoZIwTd_2bvtcLwuBX3yvtVzI0oc?usp=sharing        

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'