Ekonomija     | 26.07.2020. 12:27 |

Čengić: Pojedina društva ponudila određene vrste osiguranja u vezi sa Covidom

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH Ermin Čengić kazao je Feni da su pojedina društva za osiguranje ponudila određene vrste osiguranja koje su u vezi sa koronavirusom.

Kroz polise životnog osiguranja, kako je kazao, nudi se osiguravateljno pokriće za smrt prouzrokovanu virusom odnosno kod nastanka osiguranog slučaja uzrokovanog koronavirusom. Kroz polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja nudi se pokriće vanbolničkog liječenja od posljedica koronavirusa, gdje su pokriveni pregledi i lijekovi koji se u okviru liječenja koronavirusa mogu izvršiti vanbolnički.

- Postoji i ponuda polisa koje obuhvataju pokrivanje rizika smrti uzrokovane Covidom-19, sa naknadom za boravak u bolnici i naknadom za oporavak. Konačno, moguće je kupiti i putno osiguranje sa dodatnim pokrićem za posljedice izazvane pandemijom Covida-19 koje obuhvata organizaciju neophodne zdravstvene pomoći, pokriće troškova dijagnostike, pregleda ljekara, testiranja zbog ispoljavanja simptoma infekcije koronavirusom i nabavku lijekova za bolničko i vanbolničko liječenje u zemlji boravka do određenog iznosa - naveo je Čengić. 

Pandemija i život u novim okolnostima, prema njegovim riječima, odrazile su se i na sektor osiguranja koji će doživjeti određenu transformaciju.

- Procjenu kakve će sve promjene pretrpjeti sektor osiguranja, u čijoj je srži saniranje raznih vrsta negativnih i razarajućih događaja po pojedince i društvo, teško je dati. To liči na rješavanje jednačine sa više nepoznatih, među kojima je na prvom mjestu pitanje koliko dugo će trajati pandemija – kazao je Čengić dodajući da neki ekonomski analitičari procjenjuju da će utjecaj pandemije koronavirusa na sektor osiguranja biti tri puta jači od utjecaja svjetske finansijske krize iz 2008. godine.

Ono što se očekuje u okviru sektora osiguranja, kako je dodao Čengić, svakako je ubrzana ili ubrzanija digitalizacija poslovanja, pa i ponude.

- Iako je osiguranje biznis baziran na povjerenju i kontaktu „licem u licem“, sve više ćemo morati da se prilagođavamo zahtjevima socijalne distance. „Novo normalno“ donijelo je i otvorena pitanja u vezi sa određenim produktima odnosno vrstama pokrića poput prekida poslovanja, putnog osiguranja, otkazivanja događaja... Istovremeno, i na globalnoj i na lokalnoj razini suočeni smo sa izazovima prodaje polica životnog osiguranja. S druge strane, zdravstveno osiguranje može doživjeti i kvalitativne promjene i porast zbog efekata i na ponudu zdravstvene zaštite i obim usluga te imperativ njihove dostupnosti za veći broj ljudi – istakao je Čengić.

Prema njegovim riječima, sektor osiguranja u Federaciji BiH i prije ove krize bio je nerazvijen u poređenju sa većinom zemalja EU, sa dominacijom obaveznog osiguranja od automobilske odgovorosti. Trend stagniranja u ovoj oblasti, kao posljedica epidemije Covida-19, mogao bi rezultirati pooštravanjem konkurentske borbe što, osim nekih negativnih posljedica po same osiguravatelje, može iznjedriti i raznovrsniju ponudu.

- Nadamo se da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na sjednici 29. jula usvojiti Prijedlog zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju čime bi se stvorili uvjeti za dalje uređenje tržišta ove vrste osiguranja. Osim potrebe za snažnijim iskorakom u digitalizaciju poslovnih procesa, nema sumnje da će presudnu ulogu na položaj osiguravatelja u FBiH odigrati ekonomski efekti pandemije, zaustavljanje poslovnih aktivnosti, pad prometa i prihoda, te veća nezaposlenost u BiH - dodao je Čengić.  

Namjera federalnih vlasti da pokrenu investicioni ciklus u oblasti izgradnje autoputa na koridoru Vc, kako je kazao, možda bi mogla doprinijeti i porastu interesa za osiguranje imovine. Konačno, tržište osiguranja je vitalno i izdržalo je i dosad udare i ekonomske potrese, ali će dijeliti sudbinu ostalih sektora, odnosno cjelokupne privrede BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo