Svijet     | 23.07.2020. 20:35 |

Trump i Putin razgovarali o nuklearnom neširenju, Iranu i borbi protiv virusa

FENA Internet

WASHINGTON, 23. jula (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump poručio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u četvrtak kako želi izbjeći skupu utrku u naoružanju s Rusijom i Kinom i izrazio je nadu u napredak u predstojećim pregovorima o kontroli naoružanja, saopćila je Bijela kuća.

- Predsjednik Trump ponovio je svoju nadu u izbjegavanje skupe trostrane utrke između Kine, Rusije i Sjedinjenih Država, i vjeruje u napredak u predstojećim pregovorima o kontroli naoružanja u Beču - izjavio je portparol Bijele kuće Judd Deere.

Dvojica čelnika također su raspravljali o iranskom programu nuklearnog oružja, navodi Kremlj u saopćenju povodom telefonskog razgovora Trumpa i Putina.

-  Potreba za kolektivnim naporima na održavanju regionalne stabilnosti i globalnog nuklearnog neširenja istaknuta je kod obje strane - saopćio je Kremlj.

Bijela kuća nije pomenula Iran ali je saopćila da su Trump i Putin rasopravljali o načinima poražavanja pandemije koronavirisa istovremenim otvaranjem svjetskih ekonomija.

Sjedinjene Države tvrde da se, kao rastuća nuklearna  sila, Kina treba pridružiti njima i Rusiji u stvaranju novog sporazuma. Kineskih procijenjenih 300 bojevih glava djelić su, međutim, američkih i ruskih arsenala.

Kina se dvoumi. Šef kineske diplomatije izjavio je u ovoj sedmici da će Kina biti sretna da održi razgovore o kontroli naoružanja s Rusijom i Sjedinjenim Državama, ali samo ako Washington pokaže spremnost da smanji svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, koji je otprilike 20 puta manji, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu