Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 15:50 |

Novo Sarajevo-Podjela rješenja o isplati jednokratne novčane pomoći za 72 osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - U Sportskoj dvorani Novo Sarajevo danas je izvršena podjela rješenja o isplati jednokratne novčane pomoći za 72 osobe s područja općine Novo Sarajevo kojima je u vrijeme trajanja stanja nesreće sporazumno prestao radni odnos.

Radi se o osobama kojima je na dan 18. marta 2020. godine i zaključno sa 01.06.2020. godine sporazumno prestao radni odnos, a nalaze se na evidenciji i ne ostvaruju pravo na naknadu od strane Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Biro za zapošljavanje Novo Sarajevo.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako se radi o jednoj od 14 mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, a koje se provode u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

„U cilju ublažavanja posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, htjeli smo da sve osobe koje su ostale bez zaposlenja u ovom periodu a potpisali su sporazumni raskid radnog odnosa čime nisu ostvarili pravo na naknadu s Biroa, izjednačiti s onima što su ostavrili ovo pravo. Od Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo dobili smo podatke da se radi o 72 takve osobe s područja općine Novo Sarajevo, koje će u skladu s važećim Pravilnikom dobiti najmanje 370 KM, a najviše 1.110 KM u zavisnosti od vremenskog perioda provedenog na Birou od 18. marta do 01. juna ove godine, istakao je načelnik Koldžo, te dodao da je za ove namjene izdvojeno oko 47.000 KM.

U narednom periodu Općina Novo Sarajevo nastavlja sa realizacijom mjera pomoći i podrške za ublažavanje posljedica pandemije, koje se dodjeljuju putem javnih poziva, službenih evidencija i direktnim vidom pomoći, saopćeno je iz Odsjeka za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine Novo Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Brod s 200 tona pomoći za Gazu krenuo sa Kipra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo