Regija     | 23.07.2020. 13:54 |

Ilegalne migracije veliki sigurnosni i humanitarni izazov za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske unije na današnjoj video konferenciji razgovarali su o modelima efikasnije borbe protiv neregularnih migracija duž istočno-mediteranske rute.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer, te predstavnici Frontex-a i ICMPD-a.

Bosnu i Hercegovinu su na konferenciji predstavljali zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar.

Jović je predstavio trenutno stanje u BiH te istakao najveće izazove sa kojima se susreću sigurnosne agencije u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv trgovine ljudima.

 Više od 60 hiljada ilegalnih migranata koji su u protekle dvije i po godine registrovani na teritoriji BiH i trenutni ulazak oko 150 migranata dnevno, predstavlja veliki sigurnosni i humanitarni izazov za BiH, naglasio je Jović.

Za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH i organa za migracije i azil u cilju veće efikasnosti  u borbi protiv nezakonitih migracija u zemlji, jačanje kapaciteta svih policijskih agencija za borbu protiv krijumčarenja migranata, te bolje provođenje sporazuma o readmisji.

Jović je dodao da BiH od EU očekuje materijalnu pomoć, podršku u organizaciji povrataka ilegalnih migranata u zemlje porjekla kao i razmjenu informacija i najboljih praksi.

S obzirom da se pritisak ilegalnih migracija povećava, dogovoreno je udruživanje snaga u borbi protiv ilegalnih migracija. Osim zaštite vanjskih granica EU, najavljena je podrška zemljama Zapadnog Balkana u zaštiti svojih granica.

U zajedničkoj deklaraciji koja je usvojena danas, naglašeno je da se neće se tolerisati ilegalni prelasci granice, najavljeno ubrzanje povratka osoba kojima ne treba međunarodna zaštita u zemlje porijekla kao i razmjena informacija i jačanje operativne saradnje u razbijanju grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nešić zatražio hitnu reakciju kako bi se preduprijedile tragedije poput današnje u Lukavcu

Jović uputio čestitku povodom Dana policije u Federaciji BiH

Ministar Radončić razgovarao sa komandantom EUFOR-a Reinhardom Trischakom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo