Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 12:19 |

HDZ bio protiv Cikotića, SDA kaže da je to njihovo najbolje rješenje

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Selme Cikotića  za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Za potvrđivanje njegovog imenovanje glasalo je 18 poslanika, 13 je bilo protiv i dva suzdržana. Nakon toga Cikotić je dao svečanu izjavu.

Glasanju o potvrdi Cikotićevog imenovanja prethodila je poslanička rasprava.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je zatražio da se potvrđivanje imenovanja ministra sigurnosti skine sa dnevnog reda, odnosno da predsjedavajući Vijeća ministara BiH povuče ovu tačku.

- Od jučer sam saznao da je kazneni postupak koji se vodio protiv mogućeg ministra 2018. godine zaustavljen. Govorimo o kaznenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna. Obustavljen je postupak istrage protiv njega zato što nije bilo dovoljno dokaza - naveo je Lovrinović.

Međutim, dodao je on, ta tužiteljica u predmetu je bila dužna o tome izvijestiti sve oštećene u tom postupku, a ona to nije učinila.

- Nakon toga ti oštećeni nisu imali mogućnost da se žale na takvu odluku Tužiteljstva. Imam informaciju da 17. jula tužitelj koji je preuzeo taj predmet već šalje obavijesti ljudima iz tog predmeta da se mogu žaliti nakon dvije godine i da imaju rok od osam dana. To znači da kazneni postupak nije zaustavljen - naveo je Lovrinović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da će svaki put prijedlog koji dobije od ovlaštenih političkih partija koje su dio većine uputiti nadležnim institucijama na provjeru, a to su CIKBiH i SIPA.

- Nikada neću predložiti bilo kog kandidata za koga neka od ove dvije institucije kaže da ima problema u njegovoj biografiji po bilo kom pitanju, pogotovo po pitanju ratnih zločina. Sve što je vezano za imenovanje novog ministra sigurnosti prošlo je redovnu proceduru provjere i CIK-u i SIPA-i - naveo je Tegeltija.

Lovrinović je kazao da će predsjedavajućem Vijeća ministara dostaviti protokoliranu fotokopuju dokumenta o kojem je govorio.

- Podsjetit ću ga da je, na zahtjev kolega iz SDA, kada ste predlagali ministra za ljudska prava, uvažili zahtjev kolega iz  parlamentarne većine. Mislim da je ovo debelo veći razlog i zahtjev HDZ-a da se ovakva vrsta imenovanja ne izvrši - naveo je Lovrinović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je tokom diskusije kazao da je posebno bitno danas potvrditi imenovanje ministra sigurnosti u pogledu prisutne migrantske krize u posljednijih nekoliko godina, koja je jedan od najvećih problema koji pritišće BiH, sve njene institucije.

- Sama pozicija ministra sigurnosti najviše se posmatra u pravcu rješavanja tih nagomilanih problema - naveo je Osmanović.

Po njegovim riječima, s obzirom na to da je ministar sigurnosti koji je nedavno podnio ostavku, izuzetno dobro radio svoj posao, SDA je s posebnom pozornošću i pažnjom pristupila odabiru kandidata za ministra sigurnosti.

- Mi smo ponudili predsjedavajućem Vijeća ministara BiH najbolje kadrovsko rješenje koje SDA u ovom momentu ima za taj resor i punim kapacitetom i svim argumentima stojimo iza te naše kandidature - kazao je Osmanović.

Dodao je da se radi se o osobi koja je, gdje god je bila pozicionirana, svoj posao radila odgovorno u skladu sa zakonom, propisima i zato su predložili takvo kadrovsko rješenje.

Po njegovim riječima, sve ono što se trebalo uraditi kad je u pitanju provjera kandidata Selme Cikotića, je urađeno.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović reagirao je na navode Adila Osmanovića da je za SDA jedan od važnih argumenata za hitan izbor ministra migrantska kriza.

- To je netačan navod, jer za SDA migrantska kriza nije tema od prioriteta. Jer da jeste, prije dva dana na Domu naroda ne bi podržali budžet u kojem su prethodno izbrisana sredstva za migrante, a koje smo mi ovdje usvojili na prijedlog poslanika Jasmina Emrića - naveo je Magazinović.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH) je kazala da se ne može ne reći da je u ovom slučaju imenovanje Cikotića na poziciju ministra sigurnosti „dosipanje soli na rane Hrvata“.

- Imenovanje ovakvih osoba na odgovorne dužnosti u BiH, a koji se vežu za progone, za mučenja ili za bilo koja počinjenja kaznena djela ne bi trebao biti interes BiH, ako želi biti pravna država i u kojoj bi trebala vladati vladavina prava - smatra Krišto.

Poslanik Branislav Borenović (PDP) je kazao da dvije opozicione stranke koje dolaze iz RS-a, SDS i PDP, neće podržati Cikotića iz istog razloga iz kojeg nisu podržali ni predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ni Vijeće ministara.

Po okončanju poslaničke rasprave, uslijedilo je glasanje, te je potvrđeno imenovanje Selme Cikotića  za ministra sigurnosti BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'