Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 10:48 |

Predstavnički dom PSBiH danas o imenovanju Cikotića za ministra sigurnosti

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela razmatrati potvrđivanje imenovanja ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku o imenovanju Selme Cikotića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, a odluka stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Cikotić je na tu funkciju predložen nakon što je početkom juna ove godine dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je prilikom utvrđivanja dnevnog reda zatražio da se potvrđivanje imenovanja ministra sigurnosti skine sa dnevnog reda, odnosno da predsjedavajući povuče ovu tačku.

Obrazložio je to činjenicom da je jučer došao do određenih činjenica.

- Od jučer sam saznao da je kazneni postupak koji se vodio protiv mogućeg ministra 2018. godine zaustavljen. Govorimo o kaznenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna. Obustavljen je postupak istrage protiv njega zato što nije bilo dovoljno dokaza - naveo je Lovrinović.

Međutim, dodao je on, ta tužiteljica u predmetu je bila dužna izvijestiti sve oštećenje u tom postupku, a ona to nije učinila.

- Nakon toga ti oštećeni nisu imali mogućnost da se žale na takvu odluku Tužiteljstva. Imam informaciju da 17. jula tužitelj koji je preuzeo taj predmet već šalje obavijesti ljudima iz tog predmeta da se mogu žaliti nakon dvije godine i da imaju rok od osam dana. To znači da kazneni postupak nije zaustavljen - naveo je Lovrinović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da će svaki put prijedlog koji dobije od ovlaštenih političkih partija koje su dio većine uputiti nadležnim institucijama na provjeru, a to su CIK BiH i SIPA.

- Nikada neću predložiti bilo kog kandidata za koga neka od ove dvije  institucije kažu da ima problema u njegovoj biografiji po bilo kom pitanju, pogotvo po pitanju ratnih zločina. Sve što je vezano za imenovanje novog ministra sigurnosti prošlo je redovnu proceduru provjere i CIK-u i SIPA-i - naveo je Tegeltija.

Dodao je da je, ukoliko neka od nadležnih institucija kaže da neko ne ispunjava uvjete ili se naknadnim provjerama utvrdi da su bili netačni podaci, spremen pokrenuti proceduru opoziva takvog čovjeka.

Na kraju je ova tačka ostala na dnevnom redu jer je Tegeltija nije povukao.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo