Svijet     | 22.07.2020. 18:51 |

Bijela kuća - Trump je očigledno nezadovoljan Kinom

FENA Internet

WASHINGTON, 22. jula (FENA) - Upitana o poruci koju Sjedinjene Države šalju zatvaranjem kineskog konzulata u Houstonu, savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Conway izjavila je da predsjednik Donald Trump ostaje nezadovoljan prema Kini zbog njenog bavljenja pndemijom koronaviruisa u kojoj je preminulo više od 140.000 Amerikanaca.

- Mislim da je predsjednik veoma jasno poručio da je nezadovoljan Kinom - činjenicom da je Kina pustila virus prema našoj zemlji i zemljama širom svijeta s veoma malo informacija, poštenja i transparentnosti - izjavila je Conway odgovarajući na novinarsko pitanje nekoliko sati prije zatvaranja konzulata.         

- Mi još nismo dobili informaciju od Kine. Još ne znamo brojke zaraženih, brojke preminulih i tako dalje - kazala je.

Washington je „iznenadno zatražio“ zatvranje konzulata u Houstonu u utorak, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Urednik državnih kineskih novina izjavio je da je Kini dato 72 sata da napusti konzulat.

Odnosi između dvije supersile ponovo su se pogoršali nakon što su potpisale trgovinski sporazum u januaru, nakon čega je Trumpova administrcija usmjerila krivicu direktno na Kinu zbog globalne pandemije i optužujući Peking za hakiranje i cyber špijuniranje.

-  Predsjednik je bio veoma jasan - s jedne strane imamo potpuno provodiv trgovinski sporazum s Kinom, i istovremeno ćemo poduzeti oštru akciju - izjavila je Conway, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!