Bosna i Hercegovina     | 22.07.2020. 15:33 |

Austrija donira 200.000 eura Crvenom križu/krstu Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - U okviru pomoći za prevladavanje krize izazvane širenjem virusa Covid-19 Austrija Crvenom križu/krstu Bosne i Hercegovine donira 200.000 eura.

Centralni događaj današnjeg susreta između austrijske ambasadorice Ulrike Hartmann i generalnog sekretara Društva Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine Rajka Lazića bila je simbolična primopredaja austrijske novčane pomoći Društvu Crvenog krsta Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.  

Prilikom susreta je naročito bilo riječi o upotrebi ovih sredstava od Društva crvenog Križa/krsta
Bosne i Hercegovine.

Austrijske donacije će u prvom redu pomoći grupama stanovništva u Bosni i Hercegovini koje su u stanju naročite socijalne potrebe, prije svega Romima i migrantima. Sredstva će najvećim dijelom služiti prevenciji, odnosno usporavanju širenja Covid-19, reduciranju stope smrtnosti od Covid-19, održavanju pristupa elementarnoj socijalnoj pomoći i ublažavanju socio-ekonomskih posljedica pandemije.

Osim prevencije Covid-19, ova pomoć treba da posluži i sprječavanju drugih infekcija kao što su upala pluća, hepatitis A, dizenterija i kolera.

Odabrane porodice iz romske populacije, osim toga, treba da dobiju i podršku u formi transfera gotovine za zadovoljavanje osnovnih higijenskih potreba.

Implementacija počinje 1. augusta 2020. godine.

Austrija je ranije, putem mehanizma civilne zaštite Evropske unije (UCPM), uručila sredstava pomoći kao podršku za vrijeme krize Covid-19 u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 40.000 eura  (deke, setovi posteljine, paketi sa sredstvima za higijenu, zaštitne rukavice i sredstava za dezinfekciju).

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je, dodatno, ponudio Bosni i Hercegovini preuzimanje i tretman u Austriji za tri pacijenta kojima je potrebna intenzivna njega.

Osim toga austrijska ambasada je u aprilu 2020. godine sakupila donacije austrijskih preduzeća u Bosni i Hercegovini i zahvaljujući tim sredstvima bilo je moguće da se 120 tablet-kompjutera uruči kao donacija za 12 škola širom Bosne i Hercegovine u svrhu pomoći pri realizaciji on-line nastave.

Austrijska ambasada od maja ove godine podržava on-line Savjetovalište za žene, koje realizuje
Akademija za žene, a koje ženama u Bosni i Hercegovini nudi besplatnu profesionalnu psihoterapeutsku pomoć.

Jednom privatnom donatorskom inicijativom Austrijskog crvenog krsta, koju je inicirala
bosanskohercegovačka dijaspora, dosada je Društvu crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine doznačeno 8.000 eura,  primarno za nabavku paketa sa sredstvima za higijenu za ljude u stanju naročite socijalne potrebe, kao i za narodne kuhinje. Ova akcija i dalje traje i odvija se putem linka "call for donations for BiH".

 Nadalje, brojna austrijska preduzeća u Bosni i Hercegovini sudjelovala su u individualnim donatorskim akcijama, kako bi u ovim teškim vremenima pružili podršku stanovništvu Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa sadašnjom podrškom Društvu crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine, Austrija je preko Austrijske razvojne agencije (ADA) Međunarodnoj federaciji Društava crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) stavila na raspolaganje ukupno milion eura za dalju pomoć u borbi protiv Covid -19 za države zapadnog Balkana - Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lučić i Hartmann o migrantskoj situaciji u BiH

Nastavak saradnje Saveza samostalnih sindikata BiH i Ambasade Republike Austrije

Tuzla - Počinju Dani austrijske kulture

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom