Bosna i Hercegovina     | 22.07.2020. 12:03 |

Vogošća - Obilježena godišnjica Bitke za Ugorsko

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Dvadeset i sedma godišnjica Bitke za Ugorsko obilježena je svečano u organizaciji Udruženja RVI Vogošća. 

Ova bitka je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. O tome govori i činjenica da su napadi agresorskih snaga bili izuzetno žestoki i pažljivo pripremani na ovom dijelu vogošćanskog ratišta. Braniocima je, međutim bilo jasno da Ugorsko ne smije pasti. U julu 1993.godine heroji Ugorskog su privremeno izgubljene linije u roku od nekoliko dana već vratili i uspjeli da ih održe protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

O strateškom značaju Ugorskog govorio je i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić koji je tom prilikom istakao da se herojima koji su položili živote nikada ne možemo odužiti, ali da možemo raditi najbolje što možemo i čuvati sjećanje na njihovo herojstvo, istakavši kako su linije na vogošćanskom ratištu bile linije heroja. Izrazio je zadovoljstvo što su sva mjesta značajnih bitaka obilježena spomen obilježjima i kvalitetnim manifestacijama.

Na spomen obilježje delegacije su položile cvijeće i proučile fatihu.

Udruženje RVI izrazilo je zahvalnost svima koji su prisustvovali ovoj manifestaciji, a posebna zahvalnost upućena je porodici Pašalić koja je poklonila dio zemljišta za izgradnju spomen obilježja, saopćeno je iz Općine Vogošća. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općina Vogošća - Potpisivanje ugovora u vezi s Društvenim centrom Blagovac u 13 sati

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Bez problema protekli izbori u Općini Vogošća, na biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'