Svijet     | 22.07.2020. 08:45 |

Hiljade stanovnika u Kini evakuirani zbog poplava i klizišta

FENA Internet

SHANGHAI, 22. jula (FENA)  - Kina je evakuirala hiljade stanovnika nakon što je klizište blokiralo rijeku i stvorilo barijersko jezero koje je prijetilo da poplavi okolna sela, zajedno sa nanosima zemlje nakon najtežih padavina u posljednjim desetljećima.

Jezero nastalo zbog masivnog klizišta od 10 miliona kubnih metara, formirano je na rijeci Qingjiang, pritoci rijeke Yangtze, u utorak oko 5.30 sati, saopćila je  služba za kontrola poplava  u gradu Enshi, prenosi Xinhua.

Klizište je krenulo u utorak kada je 1,5 milion kubnih metara zemlje palo u pritoku rijeke Yangtze  u blizini grada Enshi u provinciji Hubei.

Kineski državni biro za vremensku prognozu priopćio je u srijedu da je zemlju ove sedmice  pogodila jaka kiša, što je dodatno povećalo rizik od poplava.

U provincijama Anhui i Jiangxi proglašene su crvena upozorenja. Kinesko ministarstvo vodnih resursa također je u utorak upozorilo da će vodostaj rijeke Yangtze i susjednih jezera i dalje rasti.

Kineske divovske brane, dizajnirane za obuzdavanje poplava i proizvodnju električne energije, posljednjih su mjeseci pod velikim nadzorom. Dok dužnosnici razgovaraju o ulozi brana u smanjenju vrhova poplava, kritičari kažu da one ne samo da ne štite od ekstremnih vremenskih prilika, već i smanjuju kapaciteta za skladištenje od poplava, navodi Reuters.

Brane blokiraju protok sedimenata i smanjuju sposobnost nizvodnih poplavnih ravnica i močvarnih područja da apsorbiraju poplavne vode, rekao je Darrin Magee, profesor sa Hobart i William Smith koledža, specijaliziranih za kineska vodna pitanja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana