Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 21:01 |

DF: Pomoć Krajišniku dokaz političkog konsenzusa u veličanja genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Demokratska fronta smatra da je odluka vrhova političkih stranaka entiteta RS o finansiranju nevladine organizacije ratnog zločinca Momčila Krajišnika, izraz političkog konsenzusa u manjem bh. entitetu u vezi s veličanjem i promocijom genocida. 

Očito je da politički predstavnici iz entiteta RS smatraju da je činjenje genocida javno dobro, te ga putem izdašnog finansiranja ratnog zločinca Krajišnika, treba njegovati kao dio političke kulture tog entiteta. 

S obzirom da finansiranje potiče iz budžeta, više je nego i jasno da je dobar dio žrtava genocida, prije svega Bošnjaka i Hrvata koji danas žive na teritoriji entiteta RS, protiv svoje volje a putem plaćanja poreza, prinuđen finansirati one koji su ih tjerajući s njihovih ognjišta ubijali i bacali u masovne grobnice. Na to je prinuđen i dobar dio građana srpske nacionalnosti, koji protiv ovakvih pojava spašavajući vlastito dostojanstvo moraju dići glas. 

DF ovim putem poziva političke predstavnike entiteta RS da prestanu s praksom veličanja genocida, te je izbace iz svoje političke kulture u interesu mira. 

Također, ovim putem želimo kazati da su potpuno pogrešne ocjene koje dolaze iz nekih sarajevskih intelektualnih krugova bliskih opoziciji, jer krivca za gore navedeno veličanje genocida pokušavaju pronaći u Sarajevu i u onima koji govore o nedopustivosti veličanja genocida, a ne u Krajišniku, režimu RS-a i političkom životu RS-a, saopćeno je iz DF-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Predsjedništvo DF-a - 'Trojkina' politika kompromisa dovela do politike razvaljivanja države

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta