Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 19:29 |

Druga povorka ponosa 23. augusta u Sarajevu, kantonalna vlada dala podršku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Parada ponosa pod sloganom "Nije život četiri zida" trebala bi biti održana 23. augusta u Sarajevu.

Tu informaciju zvaničnicima Kantona Sarajevo na sastanku je prenijela Lejla Huremović, koja je predvodila predstavnike LGBTIQ osoba.  

- Svjesni smo da povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno LGBTIQ osoba koje neće moći reći ko su. Međutim, smatramo da je vrijeme da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke - rekla je Huremović.

Kako su naveli, oni se ne bore samo za prava LGBTIQ osoba nego i za sve one koji su zbog svojih identiteta isključeni iz društva, zbog čega im je posebno bitno da se povorka održi.

Uime Vlade KS-a sastanku su prisustvovali kantonalni premijer Mario Nenadić, ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, načelnik sektora uniformisanih policajaca Džafer Hrvat i viši inspektor Jasmin Sipović.

Premijer Nenadić je poručio da će Vlada Kantona podržati ovaj skup, kao i sve što je u skladu sa zakonom i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

- Mi ćemo nastojati unaprijediti dosadašnje standarde o zaštiti ljudskih prava svih građana - istakao je premijer Nenadić.

Ministar Jusko je kazao da je svima u interesu da ovaj javni skup prođe bez ikakvih problema, posebno kad je u pitanju sigurnosni aspekt.

Također su naglasili da su svjesni trenutne epidemiološke situacije, te da će organizacioni odbor bosanskohercegovačke povorke ponosa pozorno pratiti situaciju i poštovati sve preporuke i mjere koje budu donesene u narednom periodu, saopćio je Press Kantona Sarajevo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Povorka ponosa danas u Sarajevu

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa - Grad odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama

Rijaset apeluje na muslimane da se distanciraju od Povorke ponosa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana