Svijet     | 21.07.2020. 17:50 |

Izraelski parlament poništio odluku vlade o zatvaranju restorana

FENA Internet

JERUSALEM, 21. jula (FENA) - Komisija izraelskog parlamenta poništila je vladinu odluku i dopustila je restoranima da ostanu otvoreni uprkos novim restriktivnim mjerama u pokušaju da se suzbije širenje koronavirusa.

Nadzorna komisija za koronavirus glasala je danas da restorani ostanu otvoreni sve dok poštuju preporuke i omogućavaju primjerenu fizičku distancu. Današnje glasanje označava nastavak dramatične borbe nakon što je vlada naredila zatvaranje restorana prije samo nekoliko dana i odgodila je svoju odluku pod pritiskom javnosti.

Vlada je objavila ograničenja nakon što je premijer Benjamin Netanyahu saopćio da su "prelazne mjere" potrebne kako bi se izbjeglo još jedno uvođenje restrikcija na nacionalnom nivou. Netanyahu je suočen s velikim protestima i žestokim kritikama u posljednjim danima zbog načina na koji se njegova vlada bavi pandemijom i ekonomskim posljedicama ranijih restrikcija.

Brojne mjere, kao što su zatvaranje plaža i bazena, ukinute su, ali u posljednjim danima, u jeku teških optužbi javnosti da su previše stroge.

Česta uvođenja i ukidanja mjera, ipak, samo siju nezadovoljstvo, zabunu i još veći bijes javnosti.

Ministar zdravstva Yuli Edelstein osudio je odluku parlamenta, rekavši da će ugroziti javno zdravstvo i da će dovesti do novih restriktivnih mjera.

Do kraja maja, Izrael je najvećim dijelom suzbio svoju epidemiju nakon dvomjesečnih restrikcija. Broj slučajeva buknuo je, međutim, u sedmicama nakon ukidanja restriktivnih mjera, dok je Izrael izvještavao o skoro 2.000 novih slučajeva dnevno u prošloj sedmici. Najmanje 422 osobe su preminule otkako je epidemija izbila, od ukupno je više od 52.000 zaraženih, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana