Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 15:58 |

PSBiH - Delegati razmatraju prijedlog budžeta institucija BiH u drugom čitanju

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici koja je počela, razmatra prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u drugom čitanju.  

Prethodno su delegatu podržali principe predloženog zakona, nakon čega je sat vremena trajala amandmanska faza tokom koje su ulagali amandmane na predloženi zakon.

Potom je zasjedala Komisija za finansije i budžet Doma naroda koja je podržala Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u drugom čitanju.

Prije glasanja o samom tekstu zakona, članovi komisije razmatrali su i usvojili šest amandmana koje su, podijeljene u dvije grupe, predložile delegatkinje Lidija Bradara i Marina Pendeš.

Za predložene amandmane kao i za sam tekst zakona glasale su tri članice komisije - Lidija Bradara, Marina Pendeš i Dušanka Majkić, dok su protiv bila dva člana komisije Denis Bećirović i Amir Fazlić.

Jedna grupa amandmana odnosi se na to da se „briše“ amandman koji je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta, a koji je predviđao osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.   

Tim amandmanom bilo je predviđeno 450.000 KM za migrantsku krizu, a za taj iznos bi bila smanjenja tekuća rezerva.

U obrazloženju amandmana koje su predložile Bradara i Pendeš navodi se da, ako se ima u vidu da je boravak i kretanje stranaca u ustavnoj nadležnosti entiteta BiH, a tek politike na razini BiH, „onda je nedvojbeno da ne postoji pravno utemeljenje za izdvajanje sredstava iz proračuna za 2020. godinu za ove potrebe s razine BiH“.

Druga grupa amandmana koje je Komisija prihvatila tiču se dijela koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno „briše“ se izmjena koju je u tom dijelu teksta napravilo Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, s izmjenama u tekstu Zakona o budžetu u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta.

U obrazloženju ove grupe amandmana Lidije Bradare i Marine Pendeš se navodi da, u skladu s odredbama Zakona o finansiranju institucija BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH mogu dati mišljenje o nacrtu budžeta Parlamentarne skupštine BiH, bez mogućnosti njihove izmjene, osim u slučajevima definiranim ovim zakonom.

Dodaje se da, uvažavajući činjenicu da nije postojao nijedan od zakonom definiranih razloga, umanjenje budžeta Parlamentarnoj skupštini od Predsjedništva BiH nije usklađeno s navedenom zakonskom odredbom, te amandmani imaju za cilj vraćanje budžeta u zakonske okvire.

U toku je poslanička rasprava o predloženom budžetu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo