Regija     | 21.07.2020. 15:31 |

Iz Jazovke ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 814 osoba

FENA Agencije

ZAGREB, 21. srpnja (FENA) - Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je u utorak da su iz jame Jazovke na području Žumberka izvađeni posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te da se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI) temeljem brojanja bedrenih kostiju.

"Proteklog tjedna, od ponedjeljka 13. do petka 17. srpnja 2020. Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je zahtjevne i složene terenske aktivnosti na području općine Žumberak. One su uključivale speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz jame Jazovka te probna iskapanja s ciljem utočnjavanja druge jame Jazovka", priopćilo je ministarstvo.

Navode da se po prvi put od otkrića postojanja jame Jazovka, sustavno i po svim pravilima struke pristupilo ekshumaciji posmrtnih ostatka žrtava iz speleološkog objekta, prenosi Hina.

"Iz jame Jazovke, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI) temeljem brojanja bedrenih kostiju", stoji u priopćenju.

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi, radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine.

Iz ministarstva navode da su paralelno s ovim aktivnostima temeljem prikupljenih saznanja nadležnih međuresornih službi provedena probna iskapanja s ciljem uočavanja moguće druge lokacije.

"S obzirom na prikupljena saznanja i iskaze ljudi o zabetoniranom otvoru moguće druge jame, pristupilo se pregledu terena na četiri mikrolokacije u neposrednoj blizini Jazovke probnim iskapanjima, međutim nalazom nisu potvrđena saznanja", poručili su dodavši da će ministarstvo nastaviti s daljnjim prikupljanjem saznanja koja mogu biti od koristi u budućem operativnom radu na terenu.

Tijekom terenskih istraživanja savjetodavnu potporu Ministarstvu hrvatskih branitelja na terenu dao je i Mladen Kuka, speleolog koji je 1989. otkrio jamu Jazovku te kroz sve ove godine prikupljao vrijedna saznanja o grobištu.

Pronađeni posmrtni ostaci iz Jazovke bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada.

"Zatim slijedi njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta s jedinicom lokalne samouprave, mjesnom župom i udrugama koje njeguju sjećanje kako bi žrtve na dostojanstven način bile pokopane", poručuju iz ministarstva.

Ministarstvo navodi i da je ekshumacija posmrtnih ostataka iz Jazovke provedena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i sudskog naloga izdanog od strane nadležnog Županijskog suda u Zagrebu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo