Bosna i Hercegovina     | 20.07.2020. 19:51 |

Džaferović o više tema razgovarao s Várhelyijem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Várhelyijem.

Sagovornici su tokom telefonskog razgovora razmijenili informacije o situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović je informirao Várhelyija o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji i zahvalio Evropskoj uniji za pomoć koja je pružena građanima BiH. Razgovorano je i o modalitetima za nastavak pomoći BiH, posebno u nabavci medicinske opreme i terapijskih lijekova kroz sistem javnih nabavki EU.

Razgovarano je i o programu ekonomskog oporavka EU, koji podrazumijeva i pomoć ekonomiji Bosne i Hercegovine, naročito u oblastima infrastrukture i energetskog sektora.

Jedna od tema bila je i migrantska kriza i način njenog rješavanja. Džaferović je podsjetio da su krizom pogođeni samo pojedini dijelovi Bosne i Hercegovine, u kojima Bošnjaci čine većinu.

Zatražio je podršku Evropske unije u jačanju kapaciteta za zaštitu granice BiH, kako bi se smanjio priliv migranata, kao i da EU učini dodatne napore na svojim vanjskim granicama u odvraćanju od migracija.

Značajan dio razgovora posvećen je ubraznom provođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi naša zemlja što prije dobila kandidatski status.

Džaferović je informirao evropskog komesara o napretku, naročito kada je u pitanju dogovor o Mostaru, te o drugim aktivnostima koje se poduzimaju na ispunjavanju uvjeta Evropske komisije. Komesar Várhelyi pohvalio je napredak koji je postignut, te pružio punu podršku ubrzanom procesu ispunjavanja uvjeta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Džaferović primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

Džaferović: Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva BiH

Džaferović primio otpravnika poslova Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana