Svijet     | 20.07.2020. 16:08 |

Von der Leyen: Pozitivna sam za dogovor oko fonda za oporavak

FENA Lejla Nuhanovic

BRISEL, 20. jula (FENA) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen komentarisala je tokom pauze današnje pregovore Evropske unije vezano za fond za oporavak, oko kojeg pregovori traju već nekoliko dana.

- Nakon tri dana i tri noći maratonskih pregovora, ušli smo u ključnu fazu. Stekla sam utisak da evropski čelnici zaista žele dogovor koji pokazuje snažnu volju da se pronađe rješenje, a rješenje nam je i potrebno. Građanima EU je potrebno rješenje, Evropskoj uniji je potrebno rješenje da se prevaziđe ova kriza kako bi se Evropa mogla pripremiti za budućnost, kazal je van der Leyen.

Dodala je da je pozitivna po pitanju današnjih pregovora, kazavši da dogovor još uvijek nije postignut, ali da se "stvari odvijaju u dobrom pravcu."

Samit čelnika zemalja članica EU ušao je u ponedjeljak u četvrti dan, a tiče se dogovora o sedmogodšnjem budžetu i fondu za oporavak od pandemijske krize.

Četiri štedljive zemlje - Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija - traže, prema diplomatskim izvorima, da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodijeljevalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi. Prema prvobitnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 mlijardi zajmova.

Čelnici EU-a pokušavaju dogovoriti sveobuhvatni paket težak preko 1.800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji budžet u visini od 1.074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 miilijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak kao zajmovi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo