Stranačke aktivnosti     | 20.07.2020. 14:16 |

Priopćenje za javnost Kantonalnog odbora SDP BiH HNK

FENA Saopćenje

Mostar, 20.07.2020.


MEDIJIMA

SDP HNK: Sporne aktivnosti u Stocu unose nemir i polarizuju lokalno stanovništvo

Kantonalni odbor SDP BiH HNK najoštrije osuđuje nastavak skrnavljenja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Starog Grada u Stocu, kao i popratnu manipulaciju vjerskim simbolima.
Naglašavamo da je od početka SDP BiH energično i nedvodmisleno zagovarao zaštitu ovog nacionalnog spomenika i tražio provedbu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i propisanih mjera priječenja dalje devastacije, te sanacije i obnove ovog važnog historijskog spomenika.

S tim u vezi, još jednom pozivamo Predsjedništvo BiH da stavi van snage neustavnu odluku kojom su iz sastava Komisije izbačeni međunarodni članovi koji su predano i iskreno radili u interesu Bosne i Hercegovine, te da imenuje Komisiju u punom, ustavom propisanom petočlanom sastavu. Podsjećamo, odluku o izbacivanju stranih članova uprkos protivljenju međunarodne zajednice donijeli su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, te su umjesto pet, u njen sastav imenovali samo tri stranačka kandidata iz reda konstitutivnih naroda.

Tražimo da Predsjedništvo BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlada FBiH ispune svako svoju zakonsku obavezu i zaštite ustavni poredak i nacionalni spomenik BiH Stari Grad u Stocu. Ističemo da je gradnja na stolačkom Starom Gradu proglašena nelegalnom kroz obavezujuću odluku Komisije, ali i rješenje federalnog urbanističkog inspektora iz 2004. godine, koje je, koliko nam je poznato, bilo na snazi do posljednjih dešavanja.

U svakom slučaju ne smatramo slučajnim da se oko stolačkog Starog Grada pokreću sporne aktivnosti koje unose nemir i polarizuju lokalno stanovništvo, ali i širu javnost upravo uoči lokalnih izbora.

SDP BiH je u više navrata insistirao na dosljednoj primjeni Ustava i zakona u iznad navedenim slučajevima, kako u državnom parlamentu, tako i prilikom nedavne posjete rukovodstva SDP BiH Stocu.

Očekujemo od vladajuće koalicije SDA-DF-HDZ BiH-SNSD da bez odlaganja pristupe imenovanju legalnog sastava Komisije, čija šutnja je i više nego znakovita, te da ispune svoju zakonsku obavezu u pogledu zaštite lokaliteta Starog Grada u Stocu.

Služba za odnose s javnošću
KO SDP BiH HNK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost KO SDP BiH HNK

Priopćenje za javnost Kantonalnog odbora SDP-a HNK

Priopćenje za javnost KO SDP BiH HNK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu