Bosna i Hercegovina     | 20.07.2020. 11:24 |

MUP ZDK - Rasvijetljena i zadokumentovana djela koja su izvršili migranti

FENA Saopćenje

ZENICA, 20. jula (FENA) - U skladu sa sugestijama i u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, te svjesni težine i kompleksnosti migrantske krize, kao i rizika koji se nalaze pred nama, pogotovo ako izostane blagovremena i pravovremena reakcija, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u proteklom periodu sačinjen Operativni plan, kojim su predviđene pojačane aktivnosti policije na praćenju i evidentiranju migranata, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Izradi i donošenju ovog plana je prethodila kvalitetna analiza kojom su obrađeni detaljni podaci i informacije prikupljeni na terenu, sa ciljem sagledavanja svih aspekata ovog problema izraženih na području ZDK-a, te mogućnosti izrade procjene i planiranja najefektnijih mjera na sprovođenju kvalitetne kontrole i praćenja kretanja migranata, nadzora lokacija njihovog boravka, te generalno preveniranja i sprečavanja nedozvoljenih i nezakonitih ponašanja članova migrantske populacije, a u kontekstu iskustava i poteškoća sa kojim se susreću druge policijske agencije na području Federacije BiH.

U tom kontekstu, policijski komesar Semir Šut svakodnevno održava sastanke sa svojim saradnicima i rukovodnim službenicima Uprave policije MUP-a ZDK, na kojim se definiraju i utvrđuju konkretne radnje i pravci djelovanja u vezi aktuelne migrantske krize, kao i obaveze Uprave policije u vezi sa tom krizom.                                                   

- U smislu postupanja po Operativnom planu, a sa ciljem sprečavanja eskalacije migrantske krize na našem području, te preveniranja nezanitog ponašanja migranata, kao i generalno pružanja maksimalne lične i imovinske sigurnosti našim građanima, prvenstveno na područjima i mjestima u kojim je izraženije kretanje i boravak migranata, poduzimanju naznačenih aktivnosti se pristupilo krajnje ozbiljno i profesionalno, te su na dnevnoj osnovi ažurirane evidencije sa podacima o kontroli migranata i njihovom kretanju - navodi se iz MUP-a ZDK. 

Kao rezultat naznačenih aktivnosti, u proteklih mjesec dana, na području Policijske uprave I u Zenici je zadokumetovano šest krivičnih djela izvršenih na području Grada Zenica, gdje se radilo o krivičnim djelima razbojništva, lakše tjelesne ozljede, učestvovanje u tuči i teške krađe, u kojim su u četiri slučaja žrtve, odnosno oštećeni, bili migranti, od kojih je prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela, prema raspoloživim informacijama, otuđivan novac od drugih migranata, kojom prilikom su oštećeni migranti zadobili tjelesne ozljede. U samo jednom slučaju, osobi P.B., iz Zenice, su nanesene lakše tjelesne povrede a kao izvršioci ovog fizičkog napada su indicirani migranti. U toku su intenzivne aktivnosti policijskih službenika na rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela i otkrivanju izvršilaca. 

Takođe je uspješno rasvijetljena teška krađa, izvršena 01. jula, u ulici Velikog sudije Građeše, u Zenici, kada je nepoznata osoba ušla u stan vlasništvo K.N., iz Zenice i tom prilikom otuđila određen iznos novca, nakit u vrijednosti od 20.000 KM i mobilni telefon. Brzim i koordiniranim operativnim radom na terenu, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su istog dana, u ulici Bulevar Kralja Tvrtka I, lišili slobode osobu koja se sumnjičila za izvršenje predmetne teške krađe. Poduzetim aktivnostima utvrđeno je da se radi o M.A., rođenom 1992. godine, državljaninu Alžira. Prilikom lišenja slobode kod M.A. su pronađeni otuđeni predmeti i novac. Tokom kriminalističke obrade, ta osoba je priznala izvršenje krivičnog djela za koje se sumnjičila.

U kontekstu pojačanih aktivnosti policije, samo u junu tekuće godine, na području ZDK-a evidentirano je 247 migranata, dok je 40 migranata sprovedeno i predato u imigracione centre ili terenske centre Službe za poslove sa strancima. Od policijskih službenika, pored naznačenih krivičnih djela počinjenih od migranata, zadokumentovana su i dvija prekršaja, te osam incidenata u kojim su učestvovali migranti. 

Efikasnim i profesionalnim postupanjem službenika Policijske stanice Visoko, uspješno je rasvijetljena teška krađa, izvršena 15. jula u Visokom, u ulici 25. aprila, kada su dvije nepoznate osobe, u noćnim satima, ušle u kuću vlasništvo D.A., iz Visokog, i tom prilikom otuđile novac, dva mobilna telefona i bankovne kartice oštećenih osoba. Efikasnim operativnim na terenu, službenici Policijske stanice Visoko su istog dana, lišili slobode osobe koje su se sumnjičile za izvršenje predmetne teške krađe. Poduzetim aktivnostima utvrđeno je da se radi o B.A., rođenom 1992., državljaninom Libije i B.V, rođenom 1997. godine, državljaninom Alžira. Prilikom lišenja slobode, policijski službenici su kod navedenih osoba pronašli otuđene predmete i novac. Tokom kriminalističke obrade, B.A. i B.V. su priznali izvršenje predmetnog krivičnog djela.

Iz MUP-a ZDK naglašavaju da pojačanim prisustvom policije na terenu, praćenjem kretanja i lociranjem lokacija okupljanja migranata, prikupljaju potrebna saznanja, prate stanje na terenu, te razmjenjuju prikupljene informacije sa drugim agencijama za provođenje zakona, kako bi mogli brzo i adekvatno reagirati na sve situacije i izazove, te kako bi svim građanima osigurali maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost. 

Iz MUP-a ZDK navode da su "svjesni kompleksnosti situacije u vezi aktuelne migrantske krize, koja se nažalost svakim danom usložnjava, intenzivirali svoje djelovanje, u okviru kojeg ostvaruju svakodnevnu međuagencijsku saradnju, te krajnje ozbiljnim i proaktivnim pristupom odgovaraju i reagiraju na sve sigurnosne izazove".

Populističke pokušaje da se fizički incidenti i tuča dvije osobe na ulici dovode u kontekst visokih sigurnosnih rizika, bez namjere da umanjujemo dimenziju tih događaja, apsolutno ne prihvatamo i ne smatramo ih ozbiljnim, te potvrđujemo našu predanost da svim građanima ZDK-a budemo garant lične i imovinske sigurnosti, kao što smo to i dosad bili - navodi se u saopćenju MUP-a ZDK. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

MUPZDK - U požaru u Zenici smrtno stradale dvije ženske osobe

U nastavku akcije 'Meta 2' na području Zenice i Banja Luke uhapšeno 12 osoba, dvije u bjekstvu

Akcija 'Meta II' - Pretresi u Zenici i Banja Luci, uhapšeno više osoba, pronađena droga i oružje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana