Svijet     | 20.07.2020. 09:55 |

Velika Britanija će suspendovati zakon o izručenju s Hong Kongom

FENA Internet

LONDON, 20. jula (FENA) - Očekuje se da će ministar vanjskih poslova Dominic Raab suspendovati sporazum o izručenju između Velike Britanije i Hong Konga uslijed rasta tenzija između Londona i Pekinga.

Ovaj potez je uslijedio nakon usvajanja kontroverznog zakona o nacionalnoj sigurnosti uvedenog na kineskoj teritoriji i odluke o zabrani kompaniji Huawei da ima svoju 5G infrastrukturu na britanskoj teritoriji, podsjeća BBC.

Velika Britanija je ponudila tri miliona stanovnika Hong Konga pravo boravka. Kina je optužila Veliku Britaniju da se miješa u njenu unutrašnju politiku.

Zvanični Peking je insistirao na tome da se zalaže za poštivanje međunarodnog prava i optužio Veliku Britaniju i SAD da pokušaju destabilizirati Hong Kong.

Raab bi trebao da se obrati parlamentu kasnije i da izjavu o "sporazumu o izručenju i nizu drugih mjera koje bismo možda željeli poduzeti" u vezi s bivšom britanskom kolonijom.

Postojeći sporazum nalaže da se osobe, koje se sumnjiče da su počinile zločine u Hong Kongu, mogu uhapsiti ako se nalaze u Velikoj Britaniji i vratiti na suđenje uz propisan pravni postupak i odobrenje ministara.

Ali politički i ekonomski odnosi između dviju zemalja postali su napeti posljednjih mjeseci što je rezultiralo time da je Velika Britanija poništila odluku da kineskoj firmi Huawei dodijeli ključnu ulogu u postavljanju komunikacijske infrastrukture 5G mreže.

Velika Britanija je osudila novi zakon o sigurnosti uveden u Hong Kongu, navodeći da je "duboko zabrinjavajući“.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Scholz će izraziti zabrinutost Pekingu zbog kineske podrške Rusiji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'