Svijet     | 18.07.2020. 20:37 |

Bivši predsjednici SAD-a odaju počast borcu za građanska prava Johnu Lewisu

FENA Internet

WASHINGTON, 18. jula (FENA) - Bivši predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i strani dužnosnici odali su počast velikom borcu za građanska prava Johnu Lewisu, koji je umro u 80 godini.

Lewis je bio jedan od predvodnika za zaštitu građanskih ljudskih prava "Big Six", koji je uključivao Martina Luthera Kinga mlađeg, a pomogao je i organizirati historijski marš u martu 1963. godine u Washingtonu.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je među onima koji su pohvalili Lewisovu ostavštinu.

U međuvremenu, američki predsjednički kandidat Joe Biden kazao je za Lewisa da je istinski moralni kompas. Biden je razgovarao s bivšim kongresmenom Lewisom koji je bolovao od raka gušterače, u danima prije njegove smrti.

- Njegov je glas i dalje odavao poštovanje, a smijeh je i dalje bio pun radosti. Umjesto da odgovara na našu zabrinutost zbog njega, pitao je za nas. Zamolio nas je da ostanemo usredotočeni na rad za ozdravljenje nacije - kazao je Biden.

Obama je kazao da zahvaljujući Lewisu sada svi imaju svoju misiju za marširanje, ali i vjeru u mogućnost preuređenja zemlje koju vole.

Njegov prethodnik George W. Bush rekao je da je Lewis radio na tome da SAD postane savršenija unija, dok ga je bivši predsjednik Bill Clinton opisao kao "savjest nacije".

Bivša američka predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton pohvalila je Lewisa kojeg je opisala kao "najvjerniju vrstu patriote".

Martin Luther King III, najstariji sin borca za građanska prava, rekao je za CNN-u da je s historijskog stajališta malo onih koji su sposobni postati divovi, ali John Lewis zaista je postao div postavši primjer svima.

Aktualni američki predsjednik SAD-a Donald Trump, kojeg je Lewis javno kritizirao, dosad nije komentirao njegovu smrt, iako je potpredsjednik Mike Pence nazvao Lewisa "sjajnim čovjekom čija je hrabrost i rad desetljećima zauvijek promijenila Ameriku".

Zastave su u subotu spuštene na pola koplja, a glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany opisala je Lewisa kao ikonu pokreta za građanska prava dodajući da on ostavlja trajno nasljeđe koje nikada neće biti zaboravljeno.

Brojni strani lideri, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, također su odali počast Johnu Lewisovu, piše BBC.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo