Ekonomija     | 17.07.2020. 17:06 |

Banja Luka podržala inicijativu za jačanje domaće proizvodnje

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 17. jula (FENA) - Strateške smjernice inicijative za jačanje domaće proizvodnje i stvaranje samoodržive ekonomije BiH simboličnog naziva "Mi to možemo", koja je na platformi Sarajevo Business Foruma (SBF) okupila grupu domaćih eksperata iz različitih oblasti, predstavljene su danas u Banjoj Luci.

Predstavnici incijative iz različitih industrija koji su učestvovali u analizi i pripremanju smjernica za prevazilaženje krize i jačanje ekonomije razgovarali su koji je podržao napore privrednika da u ovim izazovnim vremenima ponude rješenja koja bi pomogla oporavku privrede.

Inicijativa je dobila simboličan naziv "Mi to možemo", a njen cilj je aktiviranje svih potencijala koji mogu doprinijeti jačanju ekonomije BiH, pružanju veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku start-up biznisima.

U dokumentu su identifikovane tri ključne industrije kojima treba posvetiti pažnju - poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutska industrija.  

Analize inicijative "Mi to možemo" pokazale su da se naša zemlja nalazi u nezavidnoj poziciji, obzirom da uvozi tri puta više prehrambenih artikala i četiri puta više lijekova nego što ih izvozimo. Deficit lijekova iznosi 700 miliona KM, dok se deficit prehrambenih proizvoda mjeri u milijardama KM.

U dokumentu su ponuđene kratkoročne i srednjoročne mjere, koje je potrebno poduzeti kako bi BiH postigla viši nivo samoodrživosti i kako bi što prije bile prevaziđene negativne posljedice pandemije, ali istovremeno i stvoreni uslovi za što brži razvoj ukupne privrede, rast zaposlenosti i ukupnog standarda bh. građana.

Također, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, direktor Privredne komore RS Pero Ćorić, potpredsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH Dragan Đukić i Dino Selimović iz Bosna Bank International d.d. Sarajevo, kao predstavnik inicijative "Mi to možemo" i kao organizator Sarajevo Business Foruma potpisali su danas Memorandum o saradnji na implementaciji "Strateške inicijative za održivost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH".

Potpisnici Memoranduma će svako u svojoj oblasti identifikovati ključne resurse koji se mogu aktivirati i udružiti svoje snage radi ostvarivanja pozitivnih promjena u privrednim kretanjima, te uticati na donošenje ključnih ekonomskih politika koji će biti od koristi svima, saopćeno je iz BBI banke.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom