Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 18:09 |

Tegeltija razgovarao s britanskom ministricom Morton

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka s britanskom ministricom za evropsko susjedstvo i Ameriku Vendi Morton o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je naglasio da evropski put BiH, uprkos trenutnoj krizi izazvanoj širenjem pandemije kovida-19, ostaje visoko na listi prioriteta rada Vijeća ministara te izrazio nadu da će BiH ostvariti dovoljne rezultate za što skorije dobijanje kandidatskog statusa i otvaranje pristupnih pregovora.

Tegeltija je upoznao ministricu Morton s mjerama koje Vijeće ministara, u skladu s nadležnostima, preduzima s ciljem sanacije posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, kao i o trenutnoj zdravstveno-epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Sugovornici su ukazali na potrebu sklapanja bilateralnih sporazuma dviju zemalja, u kontekstu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, prije isteka prelaznog perioda do 31. 12. 2020. godine, a do kada su na snazi i primjenjuju se trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Zajednički je ocijenjeno da BiH i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske imaju dobru i sadržajnu bilateralnu saradnju, a predsjedavajući Vijeća ministara je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji za razvojnu pomoć koju pruža Bosni i Hercegovini u brojnim oblastima.

Tokom sastanka, sugovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Predsjedateljica Krišto u Ateni razgovarala s premijerom Hrvatske Plenkovićem

  FMON organizira razgovor o temi: Hercegovina – nekad i sad

Tegeltija - Kankanpa: Bilateralni odnosi Finske i BiH dobri, jačati ekonomske veze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo