Ekonomija     | 17.07.2020. 14:40 |

Nenadić sa predstavnicima zanatlijsko-obrtničkih radnji iz Starog Grada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić primio je  predstavnike zanatlijsko-obrtničkih radnji sa područja Stari Grad Nasira Jabučara, Seniju  Dizdarević i Izeta Ždralovića. 

Teme razgovora bile su problemi u kojima se našao ovaj segment privrede, usljed globalne pandemije koronavirusa, kao i modeli podrške od Kantona ovoj djelatnosti. 

Pad turizma direktno se reflektirao na ovu djelatnost, zbog čega bi mnogi vlasnici starogradskih zanatlijsko-obrtničkih radnji, po riječima Jabučara, uskoro mogli zatvoriti radnje, a Sarajevo ostati bez značajnog dijela kulturno-historijske baštine. 

Predstavnici zanatlija zamolili su premijera Nenadića da Vlada razmotri mogućnost preusmjeravanja podsticajnih sredstava za stare zanate na području Kantona Sarajevo za subvencioniranje kirija i režijskih troškova svim obrtnicima. 

Također su zatražili od Nenadića i Vlade Kantona da ponovo intervenišu prema Vladi FBiH radi uplate sredstava MMF-a za KS, kako bi se uposlenima u privredi konačno mogle uplatiti plate za april i maj tekuće godine. 

Ovim povodom su pripremili i pismeni zahtjev premijeru i resornim ministrima. 

Nenadić je detaljno upoznao goste sa aktivnostima koje Vlada poduzima u cilju ublažavanja posljedica pandemije u KS-u, te je istakao kako će razmotriti predložene modele podrške u saradnji sa resornim ministrima. Posebno je naglasio da će Vlada KS ponovo urgirati prema Vladi FBiH u cilju isplate sredstava od MMF-a, zbog konstantnih i opravdanih zahtjeva od privrednika, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!