Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 13:58 |

Vlada FBiH - Saglasnost na ugovor o formiranju Garancijskog fonda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH je danas na sjednici donijela dvije odluke s ciljem omogućavanja provedbe članka 13. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i članka 26. Uredbe o načinu financiranja i upravljanja Garancijskim fondom.

Prvom odlukom je data suglasnost za zaključivanje Ugovora između Vlade FBiH i Razvojne banke FBiH o formiranju namjenskog dugoročnog depozita - Garancijskog fonda, a druga se odnosi na davanje suglasnosti za zaključivanje Ugovora o pružanju financijskih usluga u okviru Garancijskog fonda između Vlade FBiH i Razvojne banke FBiH.

Za potpisivanje oba ugovora ovlašćena je federalna ministrica financija.

Vlada FBiH danas je prethodno, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, također dala suglasnosti na donošenje ovih odluka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

UTVRĐENI LIMITI BUDŽETA FBiH ZA 2021. GODINU

Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva finansija o aktivnostima na izradi Budžeta FBiH za 2021. godinu, te utvrdila limite za pojedinačne budžetske korisnike. Taj limit jednak je iznosu koji je za svakog budžetskog korisnika usvojen u Izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu.

Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da u instrukcijama za izradu Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu obavijesti budžetske korisnike o utvrđenim iznosima limita.

Ukoliko se u izuzetnim slučajevima ukaže potreba za odstupanjem od utvrđenih limta, potrebno će biti o razlozima i činjenicama za za to izvijestiti Vladu Federacije BiH.

Vlada FBiH podržava napore Federalnog ministarstva finansija u provođenju aktivnosti na održavanju kontinuiteta budžetskog procesa u FBiH, te ga zadužuje da odmah po usvajanju Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za period 2021.-2023. godina revidira i budžetskim korisnicima dostavi utvrđene limite.

RASPOREĐIVANJE DOBITI LUTRIJE BiH ZA 2019. GODINU

Federalna vlada je donijela Odluku o raspoređivanju dobiti Lutrije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu u iznosu od 1.574.530 KM za održavanje njene likvidnosti i omogućavanje nastavka poslovanja tijekom 2020. godine, shodno prijedlogu koji je dao Nadzorni odbor Lutrije BiH.

Vlada je danas, ujedno, usvojila izvješće o poslovanju Lutrije BiH za 2019. i dala suglasnost na Rebalans plana poslovanja za 2020.godinu.

O SISTEMU FINANCIJSKOG UPRAVLJANJA I KONTROLE

Vlada FBiH je usvojila Konsolidirani izvještaj o funkcioniranju sistema financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru u FBiH za 2019. godinu.

Obveznike primjene Zakona o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u Federaciji BiH je zadužila da nastave aktivnosti na razvoju sustava financijskog upravljanja i kontrole sukladno važećim zakonskim, podzakonskim i metodološkim aktima iz ove oblasti.

Zadužena je Centralna harmonizacijska jedinica Federalnog ministarstva financija da nastavi pružati podršku organizacijama u javnom sektoru u Federaciji BiH u procesu uspostave i razvoja financijskog upravljanja i kontrole, s ciljem ispunjavanja obveza iz članka 90. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada FBiH je razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u Federaciji BiH, koji su predložili poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Petar Galić i Ante Baković, a kojim je traženo da bude omogućeno osnivanje Općinskog suda u Tomislavgradu. Uz određene korekcije, Vlada je podržala osnivanje ovog suda.

Federalna vlada smatra da su odredbe Zakona o porezu na dohodak jasne i nedvosmislene i da nema potrebe za davanje njegovog autentičnog tumačenja, kako je to traženo inicijativom koju je u parlamentarnu proceduru uputio direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osaba u Bakovićima Branko Stanić.

Gradu Živinice Vlada je dala saglasnost da pistu u bivšoj kasarni Ciljuge može ustupiti na privremeno korištenje Auto-moto klubu iz ovog grada u periodu od 23. do 26.7.2020. godine ili, kao alternativni termin, od 30.7. do 3.8.2020. godine, bez naknade.

Također, usvojeni su izvještaji o radu i o ostvarenim prihodima i rashodima Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH u 2019. godini.

Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o stanju ravnopravnosti polova tokom i za vrijeme oporavka od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa (COVID-19) u FBiH, s prijedlogom mjera za unaprjeđenje, radi usaglašavanja sa standardima za ravnopravnost spolova.

Usvojen je izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH Budžeta FBiH za 2020. godinu, po odlukama Vlade i rješenjima premijera FBiH i dvoje zamjenika premijera, za period od 1.1. do 30.6.2020. godine.

KADROVSKA RJEŠENJA

Nadzornom odboru Igmana d.d. Konjic Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost za imenovanje članova Uprave ovog privrednog društva, na mandatni period od četiri godine, u sastavu Đahid Muratbegović (direktor), Asim Dželilović (izvršni direktor Proizvodno- tehničkog sektora), Miroslav Šain (izvršni direktor Sektora kontrole kvaliteta) i Armin Sarajlić (izvršni direktor Sektora marketinga, finansija, pravnih i općih poslova).

Izmjenom postojećeg Rješenja, Vlada FBiH je za članove Upravnog odbora Projekta razvoja ruralnog poslovanja i Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima imenovala Husniju Kudića, Seada Kopića i Bojana Varuneka.

Danas je osnovano Stručno radno tijelo Vlade FBiH čiji je zadatak pripremanje prijedloga drugostepenih rješenja koja donosi Vlada u skladu sa članom 17. stav (4) Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama FBiH. Za predsjednicu ovog tijela imenovana je Jelena Trutina, a za članove Irenko Matijević i Dijana Bukovac.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!