Kultura     | 17.07.2020. 10:24 |

Ministar Hadžović večeras otvara 'Mostarsko ljeto 2020'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. srpnja (FENA) - Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović otvorit će večeras kulturnu manifestaciju "Mostarsko ljeto 2020", koja će do 28. kolovoza Mostaru i Hercegovini kroz 26 sadržaja ponuditi bogat kulturni program.

Ministar Hadžović ugostio je tim povodom ravnatelje kulturnih institucija, organizatore navedene manifestacije.

Na sastanku je zaključeno kako je "Mostarsko ljeto" međunarodna kulturna manifestacija koja se uspješno organizira još od 1979. godine, te da u svom idejnom osnovu ima za cilj jačanje i obogaćivanje kulture i umjetnosti u Mostaru i tom dijelu BiH.

Hadžović je naveo kako je izazova i ograničenja u organizaciji i osmišljavanju manifestacije bilo puno, međutim presudna je bila namjera da se i ovogodišnje izdanje održi, unatoč pandemiji koronavirusa.

"Svjedoci smo da se mnogi kulturni događaji i tradicionalne manifestacije u BiH i okruženju otkazuju ili se termini za njihovo održavanje pomjeraju. Građani Mostara, kao i svi koji nas kroz naredna 43 dana koliko traje manifestacija posjete imat će priliku uživati u zaista bogatom kulturnom programu koji smo pažljivo selektirali i pripremali. Ponosni smo što će 'Mostarsko ljeto' zadržati svoj kontinuitet, kao i što ćemo kroz manifestaciju kreirati pozitivnu atmosferu u Mostaru", istaknuo je ministar Hadžović.

Čelnici kulturnih institucija, organizatori manifestacije: Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru, zahvalili su ministru za pomoć i podršku koju iskazuje tim institucijama i manifestaciji "Mostarsko ljeto".

Na sastanku je još jednom upućen apel svima da se prilikom posjeta planiranim događajima u sklopu manifestacije pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ministarstva.

Podsjećamo ovogodišnja kulturna manifestacija "Mostarsko ljeto" večeras će biti otvorena na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar u 21 sat. 

U uvodnom, glazbenom dijelu programa nastupit će Jasenko Krpo i Azer Sandžaktar Bijedić, nakon čega će biti upriličeno službeno otvaranje, a potom izvedba jedne od najuspješnijih i najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini "Ay Carmela".

Predstava je nastala 1999. godine po dramskom tekstu Josea Sanchisa Sinisterra, u režiji Roberta Raponje i produkciji Sarajevskog Ratnog teatra SARTR. U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

 Generalni sponzor manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac' autora Maria Katića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana