Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 15:31 |

Novo Sarajevo - Mjere u okviru programa za prevazilaženje posljedica pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Konferencija za medije u povodu dodjele jednokratnih pomoći za 1.182 korisnika dječijeg dodatka s područja Općine Novo Sarajevo, a u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, održana je danas u Dječijoj kući na Grbavici.

Radi se o jednoj od 14 mjera pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije, a koja se provodi putem službenih evidencija. Jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM i 150 KM bit će dodijeljena korisnicima dječijeg dodatka koji se nalaze na evidenciji Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljene osobe Općine, a u zavisnosti od kategorizacije.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo tim povodom sumirao je do sada realizirane mjere u okviru navedenog Programa, te najavio naredne aktivnosti u okviru realizacije mjera koje se provode putem javnih poziva.

- Pored dodjele jednokratne pomoći korisnicima dječijeg dodatka, u prethodnom periodu smo proveli još dvije mjere koje se realiziraju putem službenih evidencija, a radi se o podjeli jednokratnih pomoći svim penzionerima s područja Općine s minimalnim primanjima, te podrška JP "ONSA" u cilju prevazilaženja posljedica pandemije - kazao je Koldžo, te najavio naredne aktivnosti.

Koldžo je istakao da je tim koji je bio zadužen za provođenje 14 mjera pomoći uradio veliki posao te da u narednom periodu slijedi njihova realizacija, a to su: pomoć za četiri javne ustanove koje su aplicirale na javni poziv za pomoć iz oblasti kulture i sporta, zatim dodjela jednokratne pomoći za 106 demobilisanih boraca koji nisu ostvarili drugi borački status, a koji su na dan 18. mart 2020. bili prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo-Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo.

- Pomoć će biti dodijeljena i za 74 korisnika plastenika koji ispunjavaju uslove za bavljenje poljoprivrednom i plasteničkom proizvodnjom, a očekuje se i isplata novčane pomoći za 72 osobe kojima je u vrijeme trajanja stanja nesreće sporazumno prestao radni odnos, a nalaze se na evidenciji i ne ostvaruju pravo na naknadu od Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo - naveo je Koldžo.

Dodao je da je potpisan sporazum i sa Vladom KS za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za april i maj 2020. godine za šta se uskoro očekuje i objavljivanje Javnog poziva za privredne subjekte.

Pored navedenih mjera nakon provedenih javnih poziva, narednom periodu će biti potpisan i Ugovor sa odabranom bankom za subvencioniranje troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima i poduzetnicima sa sjedištem na području Općine. 

U okviru Programa samozapošljavanja 19 aplikanata ispunjava uslove po javnom pozivu za dodjelu finansijskih sredstva na ime troškova registracije samostalne djelatnosti/biznisa, dok se Programom sufinansiranja zapošljavanja - "Posao za sve" očekuje upošljavanje 38 osoba, a Općina će poslodavcima na period od godinu dana refundirati dio sredstava po novouposlenoj osobi na ime bruto plata i doprinosa.

Direktnim vidom pomoći bit će obuhvaćene i javne kuhinje, te humanitarno udruženje "Pomozi.ba" budući da se u vrijeme epidemije koronavirusa povećao broj korisnika ovih organizacija, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo nastavlja podršku Memorijalnom centru Potočari

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta