Stranačke aktivnosti     | 16.07.2020. 15:08 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Zdravstveni savjet NS: Procesom protiv doktora Gavrankapetanovića napada se na slobodu govora i mišljenja

Proces oduzimanja ljekarske licence doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću se nastavlja. To je odlučio Etički komitet Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Slučaj će dalje razmatrati Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Povod za proces je Gavrankapetanovićevo zalaganje za nastavak liječenja djevojčice Nadin Smajlović u Sarajevu nakon što joj je KCUS odbio pružati pomoć.

Tim povodom reagirao je Zdravstveni savjet Naše stranke:

„Da bi nekom liječniku bila oduzeta licenca, Sud časti prethodno mora donijeti odluku o izricanju najstrožije kazne zbog kršenja etičkih principa struke.

Postavlja se pitanje po čemu je to prof. dr. Gavrankapetanović prekršio etički princip?

Zakon o liječništvu u članu 34. propisuje da će liječnik smatrati dobrobit pacijenta svojom prvom i osnovnom obavezom. Gospodin Gavrankapetanović je u slučaju djevojčice Nadin Smajlović upravo postupio tako.

Nedopustivo je da se malodobnom djetetu uskrati pravo na zdravstvenu zaštitu. Čak i da su roditelji postupili protivpravno, i za to postoji zakonsko rješenje.  Po zakonu je omogućeno pravo na traženje policijske zaštite za ljekare, ali ne i uskraćivanje temeljnog ljudskog prava na liječenje.

Proces protiv doktora Gavrankapetanovića se ne vodi zato jer je prekršio bilo kakav postulat struke, jer to nije uradio. Njega žele kazniti jer je koristio svoje pravo na slobodu mišljenja i govora. Samim tim opominju i sve ostale šta im se sprema ako se usude dovoditi u pitanje odluke menadžmenta KCUS-a pa makar se radilo i o zabrani liječenja djeci.

Ovim činom nalogodavci ovog procesa krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koja garantuje pravo na slobodu misli i govora.

Ljekarska komora ovim činom u potpunosti gubi kredibilitet i nanosi nepopravljivu štetu liječničkoj struci, jer se stavlja u ulogu alata za obračun s političkim neistomišljenicima.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!