Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 15:02 |

Vlada SBŽ-a raspravljala o revizorskim izvješćima, moguće pokretanje procesa

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 16. srpnja (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) razmatrala je danas izvješća o praćenju provođenja preporuka Odjela za unutarnju reviziju, a najviše pozornosti tijekom raspave posvećeno je nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2019./2020. godinu.

Ministar obrazovanja SBŽ-a Bojan Domić izjavio je da je ministarstvo koje predvodi dobilo pozitivno revizorsko mišljenje s rezervom, ali je naglasio da se ne slaže s primjedbama koje se tiču nabavke udžbenika koja je, prema njegovoj ocjeni, bila najuspješnija do sada.

- Radilo se o nabavci u kojoj je do tada vladala praksa da se udžbenici nabavljaju tzv. pregovaračkim postupkom, bez objave. To je najnetransparentniji oblik nabavke, jer nema javne objave, nego se sjedne sa izdavačem i dogovara cijena. Mi smo to objavili javno, svi su se mogli prijaviti, dobili smo mnogo nižu cijenu, a cijeli postupak prošao je bez žalbe. Udžbenici su nas po učeniku koštali 65 maraka, a do sada je to iznosilo do 120 maraka. Dakle, cijenu nabavke smo prepolovili i to se nekome nije svidjelo. Tražim neka sada pokrenu postupak protiv mene, jer sam to uradio - kazao je Domić.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je novinarima kako je na sjednici tražio odgovornost ministara, koji su, kako je kazao, obavezni da postupe po preporukama revizije i otklone manjkavosti.

- Nažalost ima neodgovornosti unutar ministarstava pa ćemo u sljedećem izvještaju, a osobito od eksterne revizije, imati pokretanje određenih procesa protiv odgovornih lica koja nisu provela sve ono na što im je ukazano - kazao je Lendo.

Izvješća o praćenju provođenja preporuka Odjela za unutarnju reviziju Ministarstva financija SBŽ-a odnosila su se, također, na putne troškove kod pravosudnih institucija, vozila kod svih proračunskih korisnika, te financiranje prijevoza učenika osnovnih škola.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Revizori optužili njemačko ministarstvo vanjskih poslova za rasipanje novca poreskih obveznika

KSB: Devet općina dobilo negativno revizorsko mišljenje (VIDEO)

Izvršena redovna revizija indeksa SASX-10

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'