Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 14:39 |

Unaprijediti obradu komunalnih predmeta u Općinskom sudu u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Unapređenje obrade komunalnih predmeta u Općinskom sudu u Sarajevu bila je tema sastanka predstavnika Kantona Sarajevo i Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH (VTSV)

Premijer KS Mario Nenadića, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, direktor sekretarijata VTSV-a Admir Suljagić danas su ukazali na važnost saradnje kojom bi se unaprijedio sistem obrade komunalnih predmeta.

Nenadić je istakao da je zajednički rad Vlade KS i VTSV-a neophodan posebno što je cilj Vlade rješavanje nagomilanih problema i postizanje vidljivih rezultata u svim oblastima, uključujući pravosuđe.

- Trenutno ima više od 700.000 tužbi komunalnih preduzeća prema fizičkim i pravnim licima, u vrijednosti od oko 200 miliona KM - rekla je ministrica Kustura.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture osiguralo je 50.000 KM i potpisalo sporazum sa Općinskim sudom, koji će nakon saglasnosti Ministarstva pravde i uprave uposliti 15 dostavljača u cilju što efikasnijeg i bržeg dostavljanja pismenih obavještenja.

Ministrica Glamoč je navela da ima veliki broj građana koji su utuženi i po deset puta te duguju svim komunalnim preduzećima, ali i da su započete aktivnosti sa Općinskim sudom na iznalaženju rješenja kako bi se što prije mogla naplatiti dugovanja.

- Fokusirali smo se na najveće dužnike s tim da ćemo voditi računa da se ne radi socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Mi radimo unificiranje normativnih akata u svim komunalnim preduzećima i po pitanju procedure naplata i utuženja - poručila je Glamoč.

Navela je da će kroz proceduru biti propisano da preduzeća prije utuženja poduzmu sve zakonom dozvoljene aktivnosti u cilju što brže naplate.

Na sastanku je bilo riječi o informacionim sistemima, prvenstveno o SOKOP-Mal sistemu koji je implementirao VTSV BiH, a koji predstavlja elektronsku obradu komunalnih predmeta u prvostepenim sudovima.

Korisnik ovog sistema je Općinski sud u Sarajevu. Potrebno je ovaj već postojeći sistem uskladiti sa softwareom koji Vlada KS planira nabaviti za komunalna preduzeća s ciljem modernizacije postojeće baze podataka i unapređenja službenih evidencija preduzeća.

Na ovaj način će se doprinijeti i stvaranju pretpostavki za uspostavu jedinstvenog registra korisnika komunalnih usluga, efikasnijeg postupanja po predmetima i u konačnici efikasnijoj naplati potraživanja.

- VTSV može pomoći Vladi KS u integraciji ovog informacionog sistema te osigurati njegovu kompatibilnost sa SOKOP-Mal sistemom - naglasio je direktor Suljagić.

Vlada KS i VTSV imaju dobru saradnju, koja će se ubuduće i intenzivirati kroz implementaciju gore navedenog projekta, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo