Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 14:36 |

CIK - Osigurano blagovremeno izlaganje privremenih biračkih spiskova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine poziva najširu javnost u Bosni i Hercegovini, prije svega birače i političke subjekte, da u periodu od 18. jula do 17. augusta izvrše uvid u privremene biračke spiskove i da evenutalne primjedbe dostave nadležnom centru za birački spisak, saopćeno je iz CIK-a.

Izlaganje privremenih biračkih spiskova na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta biračkog spiska.

Realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH i Operativnim planom provedbe izbornih radnji dovedena je u pitanje zbog činjenice da novac za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine još nije osiguran.

Jedna od aktivnosti čija realizacija je bila onemogućena zbog činjenice da novac za provođenje izbora nisu osigurana jeste štampanje i izlaganje privremenih biračkih spiskova u periodu od 18. jula do 17. augusta ove godine.

Zahvaljujući isključivo kontinuiranoj podršci Misije OSCE-a u BiH, završeno je štampanje privremenih biračkih spiskova i njihovo pakovanje. Distribucija privremenih biračkih spiskova prema gradskim/općinskim izbornim komisijama počinje sutra, 17. jula 2020. godine.

Centralna izborna komisija BiH još jednom poziva nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju novac za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH.                                                                              

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

ISPRAVKA - CIK BiH - Sankcionirani članovi biračkih odbora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom