Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 10:55 |

Dom naroda Parlamenta FBiH 29. jula razmatra gospodarska zakonska rješenja

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović za 29. juli sazvao je šestu sjednicu ovog doma. Na dnevnom redu je 17 tačaka, a sjednica će se, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, održati u zgradi Parlamenta Federacije BiH.

Naglasak će biti, kako je izjavio Feni šef Kluba Hrvata Ivo Tadić, na gospodarskim i životnim temama. Kaže da će se razmatrati dva zakona od kojih se jedan odnosi na izmirenje obveza po računima stare devizne štednje dok je drugi zakon o obveznim osiguranjima u prometu.

U formi Nacrta je zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva.

- Kao netko tko dolazi iz Žepča, sredine prepoznatljive upravo po razvojnim i gospodarskim projektima, smatram iznimno važnim dobiti kvalitetno zakonsko rješenje u ovoj oblasti jer malo gospodarstvo iznimno je važan segment gospodarstva - rekao je Tadić.

Za dnevni red predloženo je i nekoliko odluka čije je prihvaćanje preduvjet za nastavak instrastrukturnih projekata, posebno putne infrastrukture ali i razvoja energetskog sektora.

Planirano je da se nađe i tačka koja se odnosi na davanje saglasnosti za kreditno zaduženje za projekat „Plava voda“ koji je od važnosti za Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton.

- Sredstva u iznosu od 22 miliona eura potrebna su za vodosnadbijevanje u ova dva kantona i za općine Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovaču, te Zenicu. Dugo vremena čekamo da se glasa o ovoj tački s obzirom da je projekat dobio podršku od Predstavničkog doma. Ako bi dobio saglasnost u Domu naroda bio bio omogućen početak njegove realizacije – izjavio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak.

On očekuje da se u dnevni red uvrsti i Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koju su predstavnici organizacije „Majke Srebrenice“ prošle godine uputili u proceduru. Također, i Rezolucija je usvojena u Predstavničkom domu.

Javnost i mediji sjednicu će i ovaj put moći pratiti putem stream-a na YouTube kanalu Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji će biti otvoren.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana