Svijet     | 16.07.2020. 10:05 |

Vojne vježbe Tajvana u jeku napetosti s Kinom

FENA Internet

TAICHUNG, 16. jula (FENA) – Tajvanske zračne, morske i kopnene snage izvele su vježbe s bojevom municijom simuliranja odvraćanja invazionih snaga u četvrtak, dok je predsjednica Tsai Ing-wen izjavila kako one pokazuju njihovu odlučnost da brane demokratski otok na koji Kina tvrdi da polaže pravo.

Borbeni avioni F-16 i Ching-kuo domaće proizvodnje pokrenuli su napade a tenkovi su se kretali širom unutrašnjosti otoka, ispaljujući granate i uništavajući mete na obali. Oko 8.000 članova vojnog osoblja učestvovalo je u vježbama, održanim u priobalnom pojasu u blizini Taichunga u centralnom Tajvanu.

Manevri, nazvani “Han Kuang”, najveće su godišnje vojne vježbe u Tajvanu. Kina je intenzivirala vojne aktivnosti u okolini otoka, uključujući nadlijetanje borbenih aviona i bombardera u blizini, kako je Peking naziva, „svete teritorije“.

Iako je tajvanska vojska dobro obučena i opremljena, s uglavnom američkom vojnom opremom, Kina ima brojčanu superiornost i naprednije naoružanje kao što su nevidljivi“ borbeni avioni i novi balistički projektili, prenosi Reuters.

Peking smatra Tajvan dijelom „jedne Kine“ i nikada se nije odrekao korištenja sile kako bi stavio taj otok pod svoju kontrolu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Herem: Estonija treba da udvostruči vojne izdatke u slučaju ruske invazije

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Pojačano prisustvo vojne policije u većim gradovima Srbije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo