Regija     | 15.07.2020. 18:07 |

Slovenski novinari prosvjedovali zbog izmjena medijskih zakona

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. srpnja (FENA) - Nekoliko stotina slovenskih novinara, zaposlenih u medijima i aktivista prosvjedovalo je u srijedu pred slovenskim parlamentom protiv izmjena zakona kojima vlada po njihovu mišljenju medije namjerava staviti pod svoju političku kontrolu.

Javnost i novinarski krugovi ovih su dana kritizirali vladin prijedlog da se po hitnom postupku izmjene tri zakona s područja javnih medija i medijske politike, i to nakon vrlo kratkog roka predviđenog za javnu raspravu.

Po njima bi u javnoj televiziji ili novinskoj agenciji STA, čiji je osnivač država i koji dobivaju državne subvencije, većinu članova upravnih odbora umjesto parlamenta određivala vlada, a ravnatelji bi se mogli smijeniti prije isteka mandata.

Društvo slovenskih novinara, njihov sindikat, ali i više međunarodnih novinarskih udruženje smatraju to lošim za neovisnost javnih medija i za njihovo poslovanje jer bi javna RTV dobila znatno manje novca nego dosad, a subvencije bi se usmjeravale prema medijima bližim vladi.

Izmjenama zakona o slovenskoj javnoj televiziji kojima bi ostala bez 15-ak mijuna eura godišnje uskratilo bi se pretplatnicima pravo na nepristrano informiranje i na sadržaje od javnog značenja, rekla je MIša Molk, dugogodišnja urednica i voditeljica, javlja Hina.

Sa zahtjevima da se produži rok za javnu raspravu solidarizirale su se oporbene stranke, pa je vlada u srijedu potvrdila da će se rok produžiti za tri mjeseca, do sredine rujna.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Vijeće Europe izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta