Svijet     | 15.07.2020. 13:11 |

Tokio povisio stepen pripravnosti na 'crveni nivo'

FENA Internet

TOKIO, 15. jula (FENA) - Tokio je u srijedu povisio stepen pripravnosti od koronavirusa na najviši 'crveni nivo', alarmiran nedavnim rekordnim rastom zaraza, dok je guvernerka Yuriko Koike opisala situaciju u japanskoj prijestonici kao 'prilično tešku'.

Ponovno pojavljivanje epidemije u Tokiju moglo bi dovesti do pojačanog pritiska na tvorce politike da dodatno uvedu ograničenja trećoj ekonomiji svijeta, za koju analitičari tvrde da se umanjuje najbržim tempom u više decenija u ovoj fiskalnoj godini zahvaljujući pandemiji.

Stopa zaraze u Tokiju na crvenom je nivou, najvišem od četiri nivoa pripravnosti u sistemu uzbune u japanskoj prijestonici, saopćila je Koike, koja je upozorila tokom dana da će stopa zaraze 'nadmašiti vrhunac'.

Ona je također obećala da će vlasti povećati broj testiranja na virus korištenjem opreme s univerziteta.

Zaraze među mladima su asimptomatske i u porastu su u Tokiju, primjećuju zdravstveni eksperti.

Strahujući od drugog vala zaraze i širenja izvan prijestonice, opozicioni poslanici i korisnici društvenih mreža zatražili su od centralne vlade da ukine veliku kampanju pomoći nazvanu „Putujte u“ koja ima za cilj ojačati domaći turizam.

Čelnici nekih ruralnih sredina tvrde da bi, potaknuta kampanjom, putovanja u i iz visoko rizičnih regija kao što je Tokio mogla dovesti do masovnih lokalnih transmisija virusa.

Pojavili su se izvještaji u lokalnim medijima da je od građana Tokija zatraženo da ostanu podalje od roditelja i rodbine koji žive u ruralnim sredinama  koje su javile o manjem broju slučajeva, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Japan će nastaviti finansirati UN-ovu palestinsku agenciju za izbjeglice

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom